Meubelgigant Ikea ontslaat 5.000 man

Het Zweedse woonwarenhuis Ikea ontslaat wereldwijd meer dan 5.000 mensen als gevolg van de economische crisis. Dat blijkt uit interviews die oprichter Ingvar Kamprad en topman Anders Dahlvig gaven aan de Zweedse zakenkrant Dagens Industri. Bij Ikea werken wereldwijd 127.000 mensen. De ontslagen zullen vooral vallen bij Swedwood (de industriële tak van Ikea) en de distributie. Volgens Kamprad bleef de verkoop in 2008 7 procent achter bij de verwachting, waardoor het bedrijf 730 miljoen euro aan omzet misliep. In Nederland zijn geen afvloeiingen van personeel nodig. Ikea is volgens een woordvoerder ”niet immuun voor de crisis”, maar trekt nu ook ”nieuwe klanten, die in plaats van verhuizen kiezen voor verbouwen en op zoek zijn naar een goedkope keuken”. Ikea is van plan om de prijzen na de zomer te verlagen, om zo de omzet te stimuleren.