Meer toezicht op medicijnensector

BRUSSEL. Merkloze medicijnen, waarop geen patent meer rust, komen te traag op de markt. Het aantal nieuwe medicijnen dat toegang krijgt tot de markt neemt af. Dit blijkt uit een rapport over concurrentie in de farmaceutische industrie van eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie). ”De farmaceutische sector is te belangrijk voor de gezondheid en de financiën van de Europese burgers en overheden om genoegen te nemen met minder dan het beste”, aldus Kroes. Vertraging van de markttoegang kost de patiënten en belastingbetalers volgens haar alleen maar geld. Nadat een octrooi is verlopen moeten patiënten meer dan zeven maanden wachten op goedkopere medicijnen. Dit zorgt voor 20 procent extra kosten voor de patiënten. Merkloze producten zijn twee jaar na toegang tot de markt gemiddeld 40 procent goedkoper dan het originele medicijn. De Europese Commissie (EC) zal het toezicht op de sector versterken om concurrentievervalsing tegen te gaan.