Kunst terug naar Irak

Minister Ronald Plasterk (Cultuur, PvdA) heeft vandaag bijna zeventig historische schatten uit Mesopotamië overgedragen aan ambassadeur Siamand A. Banaa van Irak. De erfgoedinspectie van Interpol traceerde de stukken op internet, waar Nederlandse handelaren ze aanboden. Zij gaven de voorwerpen zonder aarzelen af toen ze van de achtergrond hoorden, zei Plasterk. Onder de stukken is een tichel (baksteen) met inscriptie van Nebukadnezar, de vorst van het Nieuw-Babylonische rijk (zesde eeuw voor Chr.). Hij ‘ondertekende’ met de steen de tempel die hij liet bouwen voor de Zonnegod. De illegale handel in voorwerpen uit Mesopotamië komt veel voor, als gevolg van clandestiene opgravingen en de plundering van het Nationaal Museum van Bagdad in 2003 tijdens de oorlog in Irak.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Erfgoedinspectie

In het bericht Kunst terug naar Irak (9 juli, pagina 9) staat dat de erfgoedinspectie onderdeel is van Interpol. De rijksinspectie valt onder het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.