Kroes geeft boete van 1,1 mld voor gaskartel

Eurocommissaris Kroes (Mededinging) heeft boetes opgelegd van bij elkaar 1,1 miljard euro aan het Duitse energiebedrijf E.ON en het Franse GDF Suez voor het onderling verdelen van de gasmarkt.

Het is de eerste keer dat de Europese Commissie een boete uitdeelt aan de gas- en elektriciteitssector voor het schenden van mededingingsregels. Zowel E.ON als GDF kreeg een boete van 553 miljoen euro. De straf volgt op een inval die de commissie eerder had uitgevoerd bij beide bedrijven.

Bestuursvoorzitter Gerard Mestrallet van GDF Suez heeft laten weten tegen elke boete in beroep te zullen gaan. De boete heeft betrekking op de gaspijpleiding MEGAL, die de bedrijven Ruhrgas en Gaz de France midden jaren zeventig hebben gebouwd voor de import van Russisch gas. Ruhrgas is inmiddels onderdeel van E.ON; Gaz de France ging op in GDF Suez.

De 450 kilometer lange pijpleiding loopt vanaf de grens met Tsjechië door het zuiden van Duitsland naar Frankrijk. Ruhrgas en Gaz de France hebben in 1975 afgesproken om elkaar niet te beconcurreren op elkaars thuismarkt. „Ze hielden zich aan deze overeenkomst nadat de Europese gasmarkten waren geliberaliseerd, en verbraken hem pas in 2005”, zo stelt de commissie.

De boete stuurt volgens eurocommissaris Kroes „een sterk signaal” naar gevestigde energiebedrijven dat de commissie „geen enkele vorm van kartelgedrag” tolereert.

E.ON kwam eerder in aanvaring met de Europese Commissie en besloot vorig jaar onder druk zijn hoogspanningsnetwerk in Duitsland te verkopen, plus 20 procent van zijn elektriciteitscentrales.

Tegen GDF Suez loopt nog een onderzoek naar vermeend misbruik van de dominante positie op de Franse gasmarkt. Hoewel GDF Suez niet toegeeft iets fouts te hebben gedaan, is het bereid zijn capaciteit voor gasimport „structureel” te verminderen.