Klink staakt controles op rookverbod in cafés zonder personeel

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) controleert deze zomer in eenmanszaken niet op het rookverbod. Opgelegde boetes worden opgeschort. Dat schrijft minister Klink (Volksgezondheid, CDA) in een brief aan de Tweede Kamer.

Door de uitspraken van de gerechtshoven in Den Bosch en Leeuwarden is de situatie voor horecaondernemers zonder personeel zo onduidelijk geworden, dat Klink op korte termijn de regelgeving wil aanpassen. Hij streeft naar bespreking van een voorstel hiertoe eind augustus in de ministerraad. Tot die tijd kan in horecazaken zonder personeel worden gerookt. In zaken mét personeel blijft roken verboden.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft intussen in beide zaken cassatieberoep bij de Hoge Raad ingesteld. De minister wilde niet op de behandeling wachten. Een woordvoerder: „We hebben wel overleg gehad met het OM, maar de minister wil zo snel mogelijk een klip en klare regeling hebben voor een algeheel rookverbod in de horeca.” Dat kan betekenen dat het OM alsnog in het gelijk wordt gesteld, terwijl er al nieuwe regelgeving is. Dat is volgens de woordvoerder „geen probleem”.

Eerdere artikelen op nrc.nl/rookverbod