Karst T. had geen plannen voor zijn leven na 30 april

Karst T., die bij de viering van Koninginnedag in Apeldoorn zeven mensen doodreed en ook zelf overleed, had geen voorbereidingen getroffen voor zijn leven na 30 april.

T. was ontslagen en had de huur van zijn appartement per 1 mei opgezegd, maar hij had nog geen ander huis. Bij doorzoeking van zijn huurwoning in het Gelderse Huissen bleek dat hij zijn bezittingen niet had weggehaald.

Dat is volgens diverse bronnen aan het licht gekomen in het onderzoek van de Nationale Recherche, dat vorige maand is afgerond.

Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat sprake is van een eenmansactie, die waarschijnlijk nooit helemaal kan worden verklaard. In de Suzuki Swift van T. is geen wapen gevonden, wel een vlaggetje en een verrekijker.

De 38-jarige Karst T. reed op 30 april dwars door de dranghekken en botste op het hekje rond monument De Naald, juist toen de bus met de koninklijke familie passeerde. Hij overleed de nacht erna aan zijn verwondingen.

Nog dezelfde dag meldde het Openbaar Ministerie uit te gaan van een „aanslag op de koninklijke familie”. Die conclusie was gebaseerd op de verklaringen die T. had afgelegd voordat hij bewusteloos raakte.

De verklaringen vormen nog steeds het enige concrete bewijs over zijn motieven in de zaak, laten bronnen rond het onderzoek weten. Het onderzoek van de Nationale Recherche, waarbij meer dan 200 rechercheurs zijn ingezet, heeft geen nieuwe aanwijzingen opgeleverd over T.’s motief. Zo is er geen afscheidsbrief gevonden. T. had geen computer en onderhield niet of nauwelijks sociale contacten.

Justitie wil niet op de zaak ingaan.

Recherche: pagina 3

    • Merel Thie
    • Steven Derix