Iran zal protest 'vermorzelen'

De Iraanse autoriteiten hebben aangekondigd vandaag elke betoging ter herdenking van het studentenprotest op 9 juli 1999 te zullen „vermorzelen”. Aanhangers van oppositieleider Mir Hossein Mousavi hebben opgeroepen tot demonstraties in Teheran en andere grote steden.

Deze oproepen vormen een poging om het straatprotest tegen de herverkiezing van president Ahmadinejad nieuw leven in te blazen. Nadat opperste leider ayatollah Khamenei 20 juni stopzetting van de massademonstraties tegen de verkiezingsuitslag had bevolen, hebben de veiligheidsdiensten elk protest de kop ingedrukt.

De gouverneur van de provincie Teheran waarschuwde gisteravond dat elke nieuwe demonstratie hetzelfde lot zal ondergaan. „Als sommige individuen van plan zijn gehoor te geven aan een oproep van contrarevolutionaire netwerken, zullen ze onder de voeten van onze veiligheidsmensen worden vermorzeld”, zei hij.

Studentengroepen organiseren elk jaar herdenkingen van de onlusten van 1999. Deze begonnen na een aanval door de veiligheidsdiensten op studentenverblijven van universiteiten in Teheran, waar studenten zich hadden verzameld om te protesteren tegen het verbod van de krant Salam.

Om de organisatoren van pro-Mousavi-betogingen te hinderen hebben de autoriteiten net zoals tijdens het massaprotest na de verkiezingen de sms-functie van mobiele telefoons geblokkeerd. Verder zijn de universiteiten gesloten en ambtenaren naar huis gestuurd onder verwijzing naar milieuverontreiniging. Veel mensen hebben daarvan gebruikgemaakt om naar familie elders te reizen.

In het kader van doorgaande arrestaties in hervormingsgezinde kringen is de mensenrechtenadvocaat Mohammad Ali Dadkhah, een medewerker van de Iraanse Nobelprijswinnaar Ebadi, opgepakt. De afgelopen dagen zijn ook een ex-onderminister van Handel en enkele journalisten gearresteerd. Volgens de politie is tweederde van de mensen die na de verkiezingen werden aangehouden, weer vrij. Maar honderden hervormers zitten nog vast. (Reuters, AP, AFP)