Honkbalploeg wint van Taiwan

De Nederlandse honkballers hebben hun tweede overwinning behaald in het World Port Tournament. Nederland heeft daarmee de kans op een plaats in de eindstrijd, tegen waarschijnlijk het tot dusver ongeslagen Cuba, weer in eigen hand. De honkballers versloegen gisteravond in Rotterdam Taiwan met 2-1.

Winnende werper was Diegomar Markwell. Hij kreeg steun van een technisch en tactisch sterke verdediging. Pas in de negende inning maakte die een fout. Het was de inleiding tot het Taiwanese punt.

Bondscoach Rod Delmonico moest op het laatste moment een wissel toepassen. Nick Urbanus, al een aantal dagen niet fit, voelde zich bij nader inzien niet fit genoeg om te starten. Zair Koeiman verving het zeventienjarige talent op het tweede honk.

Nederland begon, evenals in de gewonnen wedstrijd tegen Japan, overtuigend. Openingsslagman Eugène Kingsale, vaak meteen goed voor een hit, verscheen ook nu op het honk. Michael Duursma bracht hem met een opofferingsstootslag verder, Raily Legito liet hem scoren.

Daar bleef het lang bij. Pitcher Markwell, die ervaring heeft in de Taiwanese competitie, kon niet voorkomen dat er met enige regelmaat Aziaten op de honken verschenen, de verdediging voorkwam wel dat een van hen de thuisplaat bereikte. Dat gebeurde met grote oplettendheid en tactisch sterk spel.

In de gelijkmakende vijfde slagbeurt scoorde Nederland opnieuw. Koeiman liet zijn eerste honkslag als international noteren en kreeg naar goed gebruik de goed geraakte bal mee naar huis. Kingsale sloeg de nieuweling naar drie, waarna deze met een gestolen honk glijdend de thuisplaat bereikte.

Taiwan deed pas in de laatste slagbeurt iets terug, nadat Nick Stuifbergen Markwell op de heuvel had afgelost. De startende werper gooide zeven keer drie slag, een keer vier wijd en kreeg zeven honkslagen tegen. Zijn opvolger kwam even in problemen doordat Koeiman een bal niet onder controle kreeg en het Aziatische team – een goede mengeling van ex-profs en talenten – even hoop kreeg. Berry van Driel draafde nog op om de laatste nul te maken. Bas de Jong hielp hem met een vangbal.

Aan het World Port Tournament doen vier landen mee, die twee keer tegen elkaar spelen. Nederland treft vanavond om zeven uur voor de tweede keer Japan. Morgenavond staat het duel tegen Cuba op het programma en de tweede ontmoeting met Taiwan is zaterdag. De twee beste ploegen spelen zondagmiddag de finale in het Neptunes stadion. (ANP)