Hoe het werkt

DSC01335.JPGIn Moermansk zat ik vorige week in een taxi bij een voormalige politieman. Hij was begin dertig en al met pensioen. Nu werkte hij met veel plezier als taxichauffeur, blij dat hij van de terreur van zijn collega’s was verlost. In een paar zinnen legde hij me uit hoe het systeem van corruptie bij de politie in elkaar zit.

,,Hoe lang heeft u dan gediend?” vroeg ik hem.

,,Twaalfeneenhalf jaar”, zei hij. ,,Ik kon er niet meer tegen, want als je niet meedoet word je gepest en geslagen.”

,,Gepest en geslagen?” vroeg ik. ,,Waarom dan?”

,,Omdat ik niet mee wilde doen aan het systeem van corruptie.”

,,Leg eens uit”, zei ik.

,,U denkt natuurlijk dat wij die paar honderd roebel aan steekpenningen die we iedere keer van een aangehouden automobilist krijgen in onze eigen zak steken, maar zo werkt het niet. Aan het eind van onze dienst dragen we al onze inkomsten af aan onze hoogste officieren,  die het weer onder ons verdelen, afhankelijk van onze rang. Ik weigerde van begin af aan mee te doen en daarom behandelden ze me als een verrader. Ze hebben alles gedaan om me het leven onmogelijk te maken. Zodra ik met pensioen kon, ben ik opgestapt. Dan maar wat minder geld. En zoals het in Moermask is, werkt het in heel Rusland. En niet alleen bij de politie, maar bij alle overheidsdiensten. Waarom denkt u dat onze ministers en parlementariërs allemaal multimiljonair zijn.”

Hij lachte, omdat hij uit een meer dan twaalf jaar durende hel was ontsnapt.

    • Michel Krielaars