Goldman-opleiding is veel waard

Wat is het meest saillante gegeven dat naar voren is gekomen uit de vermeende poging van een voormalig werknemer van Goldman Sachs om de lucratieve handelsformule van de firma te stelen? Het gaat hier ieder geval om een lesje in copyrightbescherming en om de (on-)veiligheid van de Wall Street-systemen. Maar is er ook sprake van een uniek inkijkje in de wereld van de handel voor eigen rekening van zakenbanken? Denk eens even goed na. Het hardste feit dat de affaire rond Sergei Aleinikov heeft opgeleverd, betreft de waarde van een Goldman-opleiding.

Aleinikov zou 32 megabyte aan data hebben gestolen, waaronder de broncode van Goldmans voornaamste handelsstrategieën op de aandelen- en grondstoffenmarkten. Het is niet duidelijk wat hij met die gegevens wilde doen. Zijn advocaat zegt dat hij ze per ongeluk had gedownload. In de strafklacht staat dat hij van plan was „dat handelsgeheim uit te baten ten voordele van iemand anders dan de wettige eigenaar”.

Een rechter zal moeten uitmaken welke partij gelijk heeft. Het is in ieder geval een feit dat de in Rusland geboren Aleinikov 1,2 miljoen dollar (860.000 euro) – ofwel drie maal zijn Goldman-salaris – heeft gekregen om over te lopen naar een firma uit Chicago. De FBI zegt dat deze firma actief wilde worden op dezelfde markt waarop Goldman miljarden verdient, met behulp van de broncode die Aleinikov naar verluidt zou hebben gestolen.

In de aanklacht staat niets dat erop wijst dat de nieuwe werkgever echt van Aleinikov verwachtte dat hij zou binnenkomen met Goldmans geheime formule op zijn laptop. De firma zou zeker verplicht zijn geweest zo’n diefstal van handelsgeheimen te rapporteren. Maar het feit dat het bedrijf bereid was Aleinikov drie maal zijn Goldman-salaris te betalen, op het hoogtepunt van een recessie, onderstreept wel de waarde van een opleiding bij Goldman.

Omdat Goldman de meeste vooraanstaande zakenbank is, zou het vermoeden kunnen luiden dat iedere ‘overloper’ bedrijfsgeheimen met zich zal meenemen. Als de aanklacht tegen Aleinikov steekhoudend blijkt, zal hij duidelijk een extreem geval blijken te zijn. Maar het driedubbele salaris dat hem werd geboden, duidt op de impliciete verwachting van de overdracht van enige handelsgegevens. Dat is een risico dat de beleggers in Goldman moeten meewegen als zij de koers weer omhoog gaan bieden naar een premie ten opzichte van de boekwaarde.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Rob Cox