Gemeente kan vrije taxirijder uit stad bannen

Gemeenten krijgen meer bevoegdheden om grip te houden op de lokale taximarkt. Taxichauffeurs kunnen verplicht worden om zich aan te sluiten bij een taxicentrale waaraan de gemeente kwaliteitseisen kan stellen. Landelijk komt er een vervoerplicht en mogen taxichauffeurs geen passagiers weigeren.

Dat staat in de zogenoemde Taxibrief die staatssecretaris Huizinga (Verkeer, ChristenUnie) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Huizinga signaleert dat er vooral in de grote steden „hardnekkige problemen” zijn met het taxivervoer. „Te vaak is er sprake van onbehoorlijk gedrag ten opzichte van de reizigers.”

De grote steden willen meer mogelijkheden om hun eigen taxibeleid te bepalen. Via het verplichte lidmaatschap van een taxicentrale kunnen de zogenoemde vrije rijders – die voor de meeste problemen zorgen – aan kwaliteitseisen worden onderworpen, zoals stratenkennis, kennis van Nederlands en/of Engels. De gemeente wordt verantwoordelijk voor het toezicht en kunnen sancties afdwingen. Volgens Huizinga is een landelijk verplichte groepsvorming juridisch niet mogelijk.

De Inspectie Verkeer en Waterstaat blijft de instantie die landelijk de vergunning verstrekt. De inspectie gaat het toezicht verbeteren, onder meer door gebruik van de boordcomputer.

De voorstellen zijn het resultaat van overleg tussen Rijk, gemeenten en de taxibranche en staan los van het incident van afgelopen weekend in Amsterdam. De man die toen op het Leidseplein overleed na een ruzie met een taxichauffeur, is waarschijnlijk gestorven aan de gevolgen van een val op zijn achterhoofd. Dat heeft de sectie op het lichaam van de 44-jarige Amsterdammer uitgewezen.

De voorlopige sectieresultaten werden gisteren bekend tijdens de voorgeleiding van de 37-jarige taxichauffeur uit Den Haag. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van zware mishandeling met de dood tot gevolg.

Om nieuwe incidenten te voorkomen, geldt vanaf vanavond op drukke pleinen in Amsterdam een gebiedsverbod voor mensen die zich misdragen, herrie maken of gewelddadig zijn. Op het Leidseplein komt cameratoezicht.

Lees de taxibrief op nrc.nl/binnenland