Geld lenen met je ziel als onderpand

In Letland, dat op de been wordt gehouden met buitenlandse kapitaalinjecties, is geld lenen vrijwel onmogelijk. Een nieuw bedrijf in de hoofdstad Riga heeft een oplossing bedacht. Kontora biedt kleine leningen en eist slechts één onderpand: je ziel.

Het initiatief doet veel stof opwaaien. In een gezamenlijke verklaring verwijten katholieke, orthodoxe en lutherse geestelijken Kontora „cynisme”. „Misschien zitten hier religieuze motieven achter, zoals satanisme of occultisme, om de zielen van mensen te verwoesten, gebruik makend van hun wanhopige toestand.”

Letland heeft een harde val gemaakt door de bankencrisis en binnenlands wanbeleid. De economie krimpt dit jaar met bijna 20 procent. Zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid zijn salarissen fors verlaagd, de werkloosheid in het Baltische land (2,2 miljoen inwoners) is de op één na grootste in de EU.

De actie van Kontora lijkt ludiek. Op de website van de firma (www.kontora.lv) worden in gebrekkig Russisch en Engels de spelregels uitgelegd. Letse volwassenen kunnen voor een periode van maximaal negentig dagen omgerekend tussen de 70 en 700 euro lenen, tegen een torenhoge rente van 1 procent per dag (de eerste drie dagen zijn renteloos).

Maar tegenover journalisten verklaarde Viktor Mirosjenko, de 34-jarige initiatiefnemer, dat het hem ernst is. Na twee maanden heeft hij al 200 klanten. Wie niet aflost, wordt niet vervolgd of bedreigd met geweld. „Ze hebben gewoon geen ziel meer, dat is alles”, zegt Mirosjenko, die geen gegevens vraagt over de financiële achtergrond van zijn klanten.