Gegratineerd

Ter ere van de start van het Zeeuwse mosselseizoen elke dag een mosselrecept. Vandaag gegratineerde mosselen, met een knoflokige tomatensaus en rauwe ham.

Je kunt ze serveren als voorgerecht voor 2 personen, maar ook als borrelhap voor minstens 4.

2 teentjes knoflook

1 kilo mosselen, afgespoeld en geïnspecteerd op kapotte exemplaren

1 glas droge witte wijn

1 ui, gesnipperd

3 eetlepels olijfolie

2 teentjes knoflook, fijngehakt

een handje platte peterselie, fijngehakt

een dikke plak (75 – 100 gram) serranoham, in blokjes

3 trostomaten, ontveld en grof gehakt

(liefst vers, zelfgemaakt) paneermeel

Kook de mosselen in de witte wijn tot de schelpen open staan. Zeef en bewaar het mosselvocht. Haal de mosselen uit de schelp, leg ze terug in een halve schelp en verdeel over de bodem van een grote ovenschaal of bakplaat. Verwarm de oven op 225 graden.

Fruit de ui zachtjes in 2 eetlepels olijfolie. Bak de knoflook, peterselie, ham en tomaatstukjes een paar minuten mee op iets hoger vuur.

Voeg het mosselkookvocht toe, breng aan de kook en laat de tomatensaus 10 minuten zachtjes sudderen. Breng op smaak met versgemalen peper.

Verdeel de tomatensaus over de schelpen. Bestrooi elke mossel met paneermeel en besprenkel het geheel met de rest van de olijfolie. Schuif een minuut of 10 in de oven, tot de mosselen goed heet zijn en het paneerlaagje krokant.

Post jouw eigen mosselrecept op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke gefrituurde courgettebloemen.

    • Janneke Vreugdenhil