Een film zo groot en zo klein als het leven zelf

scene uit de film Genova (2008) FOTO: A-Film Genova Regie: Michael Winterbottom. Met: Colin Firth, Catherine Keener Perla Haney-Jardine, Willa Holland. A-Film

Genova

Regie: Michael Winterbottom. Met: Colin Firth, Catherine Keener Perla Haney-Jardine, Willa Holland. In: 7 bioscopen. * * * *

Zijn hele carrière al wisselt de Britse regisseur Michael Winterbottom (1961) grote films af met kleine, luidruchtige met stille en politieke met zeer persoonlijke. Genova is er eentje uit de laatste categorie. Net nu het leek alsof zijn internationale succes niet verder uit zijn voegen kon barsten met het explosieve The Road to Guantanamo en A Mighty Heart met Angelina Jolie, maakt hij een klein, ingetogen familieportret. Semi-autobiografisch bovendien. Genova is gebaseerd op Winterbottoms eigen scheiding en plotselinge parttime eenouderschap.

Genova heeft het geluk dat Colin Firth erin meespeelt, als de alleenstaande vader nog wel, waardoor de film duizenden vrouwenharten sneller kan doen kloppen en goed verkoopbaar is voor mensen voor wie verkoopbaarheid een argument is. Firth is Joe, een kersverse weduwnaar die kort na de dood van zijn vrouw een gastdocentschap aan de universiteit van Genua aanneemt. Met zijn twee dochters vertrekt hij halsoverkop naar Italië.

Maar het gaat allemaal om die twee meisjes natuurlijk. Om hoe zij hun schuldgevoel en hun verdriet verwerken.

Genova is een film zo groot en zo klein als het leven. Met behulp van de mysterieuze architectuur van Genua, en de virtuoos vloeiende camera van zijn vaste cameraman Marcel Zyskind, weet Winterbottom een droefgeestige atmosfeer te creëren. Dat is alles wat hij met de film wil zeggen. Wat pijn is. En verder gaan.

Officieel hebben titel en locatie van Genova niets met de bloedige G8-protesten in Genua te maken, waardoor de stad synoniem werd met de antiglobalismebeweging. Maar zo naïef is Winterbottom niet. Juist de gesprekken die Joe met zijn studenten voert over Europa en de verwijzingen naar Genua als de stad die het bankwezen heeft uitgevonden, geven de film zijn tweede laag.

    • Dana Linssen