Eén Europese heffing op films

Eurocommissaris Viviane Reding (Informatiemaatschappij en Media) wil dat de filmindustrie stopt met het heffen van aparte rechten voor landen. Reding, die in het verleden de telecomproviders dwong hun buitenlandse tarieven ingrijpend aan te passen, komt dit najaar met een strategische visie voor het verspreiden van digitale media via het web. Op dit moment heft de filmindustrie licenties voor elk land apart. Dat bemoeilijkt de aanschaf van legale downloads, zegt de eurocommissaris. „Iemand die in een onlinewinkel te horen krijgt dat die film of dat liedje niet in zijn land verkrijgbaar is, zal het de volgende keer zelf wel zoeken.”

Volgens een woordvoerder van de Moving Pictures Assocication, vertegenwoordiger van de grote filmstudio’s, zijn de gefragmenteerde rechten nodig om de peperdure Hollywood-producties in de toekomst te blijven financieren. De entertainmentbranche vraagt juist om strengere maatregelen tegen mensen die illegale bestanden downloaden. Zo deden Frankrijk en Groot-Brittannië een (vergeefse) poging om internetters te bestraffen voor internetpiraterij, door hun verbinding af te sluiten. Reding denkt dat die repressieve aanpak niet werkt. „Ik vind dat we meer moeten investeren in aantrekkelijke content en minder in extra regels.” Volgens Reding is de jonge generatie slim genoeg om voor elke nieuwe vorm van controle ook weer een nieuwe omweg te vinden.

Nieuwe regels: pagina 15

    • Marc Hijink