De Verlosser oogst applaus

Michael Boogerd leidde vanmorgen Johan Cruijff rond door de Tourkaravaan. De eind 2007 gestopte renner studeerde vijf weken geleden af aan het Johan Cruyff Institute.

Omstuwd door tientallen fotografen en cameramensen schudde Johan Cruijff vanmorgen bij de start van de zesde etappe in de Tour de France van Girona naar Barcelona bij de bus van Astana de hand van ploegleider Johan Bruyneel. „Nu kan Armstrong tenminste een keer in alle rust naar de start”, grapte Michael Boogerd.

De eind 2007 gestopte wielrenner leidde de voetballegende vanochtend rond in de Tourkaravaan. De tocht begon bij het Nederlandse Skil-Shimano. Een praatje met Kenny van Hummel over het parcours bij de finish in Barcelona. „Lastig”, zegt Cruijff, die in de Catalaanse hoofdstad woont. Vriendelijk gaat hij op de foto, met kleine jongens en met Tourrenner Koen de Kort. Spaanse agenten applaudisseren, het publiek juicht.

Boogerd vraagt of voetballers zich net zo vrij tussen het publiek begeven als de deelnemers aan de Tour. „Nee”, lacht Cruijff. Of hij verstand heeft van wielrennen. „Nee”, zegt hij. „Ik zit wel eens op de racefiets, maar verstand van wielrennen heb ik niet echt.”

Nadat Cruijff Lance Armstrong in de bus van Astana heeft begroet wordt aan de Amerikaanse renner gevraagd wat hij ervan vindt. „Very cool” Of hij de legendarische voetballer al kende. „Nu in ieder geval wel.” Cruijff en Armstrong spreken enkele minuten met elkaar. „Of ik nog tips heb gekregen? Dat is ons Nederlands geheimpje”, aldus de renner.

Om kwart voor een stapte El Salvador in naast Raboploegleider Erik Breukink, om de rit te volgen naar Barcelona, de stad waar hij als voetballer en trainer triomfen vierde. „Ik hoor het hem zo uitleggen”, lacht Boogerd. „‘Joh Breukink, die Mensjov zit niet goed op op z’n fiets.’ En ga er maar niet van uit dat het onzin is.”

Vijf weken geleden studeerde Boogerd af aan het Johan Cruyff Institute, een hbo-instelling waar hij de mastersopleiding sportmanagement volgde. „Ik kreeg mijn diploma uit handen van Cruijff, we hebben even gesproken. ‘Ik zie je in de Tour’, zei hij. Wie maakt dat mee, afspreken met een grootheid als Cruijff? Ik weet nooit goed of ik u of jij tegen hem moet zeggen.”

Boogerd hoeft niet lang na te denken over het hoogtepunt van zijn eenjarige opleiding. „Cruijff gaf een gastcollege, dan zat hij twee uur in het midden tussen de studenten. Je mocht vragen stellen, maar dat heb ik niet gedaan. Ik stel me in zo’n situatie eerder nederig op, hoef niet zo nodig op de voorgrond. Maar ik heb ademloos geluisterd. Het leek wel een conference.”

Thuis in het Belgische Kapellen heeft Boogerd, in 1998 vijfde in de Tour en tweevoudig ritwinnaar (La Plagne 2002), volop video’s met oude beelden van Johan Cruijff. „Hij was de beste voetballer ter wereld. Neem alleen hoe hij op het einde van zijn carrière nog kampioen werd met Feyenoord om ze te sarren in Amsterdam, waar Ajax hem had afgedankt. Schitterend! Maar het WK van 1974, daar kan ik ook van genieten. Hoe ze in de finale de bal rondspelen en hoe Cruijff dan iedereen passeert en wordt neergelegd. Penalty, die Neeskens er keihard in jast. Dat ze uiteindelijk van Duitsland verloren doet daar weinig aan af. Zelf ben ik ook vaak tweede geweest. Maar ik had wel de koers bepaald en zo de mensen vermaakt.”

Na zijn carrière kende Michael Boogerd een moeilijke periode. „Ik was er niet op voorbereid.”

Tot op de dag van vandaag blijft het verleden Boogerd achtervolgen, omdat zijn naam wordt genoemd in een grootscheepse dopingaffaire in Oostenrijk. „Ik heb er niets mee te maken. Daarom zie ik er weinig nut in om in Oostenrijk te getuigen. Als ze iets willen vragen, weten ze me te vinden.”

De oud-wielrenner kijkt momenteel liever naar de toekomst. „In september 2008 werd ik gebeld door een manager van het Johan Cruyff Institute of ik wilde meedoen aan de opleiding. Hij had geen beter moment kunnen kiezen. Ik ging altijd blij weg na de lessen, voelde me weer mens worden. Het was soms serieus afzien, ik heb bijlessen gevolgd, zat zeker in de laatste fase tot diep in de nacht achter de computer om werkstukken te maken. Dat is toch je eergevoel als topsporter, je wilt het netjes afsluiten.”

Tijdens de opleiding kreeg Boogerd meer inzicht in zijn eigen ambities. „Ik zoek het toch in de wielersport, daar ligt mijn passie. Dat is ook de filosofie achter het Johan Cruyff Institute: sportorganisaties meten worden geleid door oud-sporters. Je hebt toch meer gevoel voor de finesses. Gecombineerd met de kennis van de opleiding, waardoor je een bredere kijk krijgt dan alleen je eigen topsportbeleving, kun je dan ook in organisaties het verschil maken. Cruijff gaf het voorbeeld van zijn eigen trainerscarrière. Moest hij zogenaamd eerst vijf jaar een opleiding volgen. ‘Wie gaat mij wat leren over voetbal’, zei hij alleen maar.”

    • Maarten Scholten