'Cyberaanval N-Korea'

Een gelijktijdige aanval op zeker 34 publieke en commerciële websites in Zuid-Korea en de Verenigde Staten zorgt er voor dat een deel van deze pagina’s sinds vijf dagen niet of moeilijk te openen is.

Doelwit in de VS zijn onder meer het Witte Huis, het Pentagon, de ministeries van Transport en Financiën, de Secret Service, de aandelenbeurzen NYSE en Nasdaq, en The Washington Post. De eerste aanvallen begon op 4 juli, Onafhankelijkheidsdag in de VS.

In Zuid-Korea is het presidentiële kantoor doelwit, evenals het ministerie van Defensie, het parlement, de startpagina Naver.com, de Shinhanbank en de krant Chosun Ilbo. Vandaag kwamen hier nog eens zeven sites bij.

De techniek achter de aanval is volgens IT-experts niet erg verfijnd: waarschijnlijk hebben hackers enkele tienduizenden pc’s weten te infecteren met kwaadaardige software. Deze verzenden nu massaal verzoeken om toegang tot de websites, waardoor deze overbelast raken.

Wie er achter de zogeheten DDOS-aanval zit, is nog moeilijk te traceren, maar er zijn aanwijzingen dat het Noord-Korea betreft. Van dat land is bekend dat het in zogeheten cyberwarfare investeert. (AP, Reuters)