CU: ontkennen genocide in strafrecht

De ChristenUnie wil het ontkennen van volkerenmoord expliciet in het Wetboek van Strafrecht opnemen. Daartoe heeft Tweede Kamerlid Joël Voordewind vandaag een initiatiefwetsvoorstel ingediend. Hij wil dat „negationisme” – het ontkennen, op grove wijze bagatelliseren, goedkeuren of rechtvaardigen van genocide – strafbaar wordt gesteld, zoals in andere Europese landen het geval is. Negationisme zou dan kunnen leiden tot maximaal twee jaar gevangenisstraf of een boete.

Volgens Voordewind staan „ontkenningen van dit soort misdrijven nooit op zichzelf, maar in het teken van discriminatie van bevolkingsgroepen”. Hij noemt het dan ook „des te verbazingwekkender” dat VVD-fractievoorzitter Mark Rutte onlangs ruimte bood voor ontkenning van de Holocaust, de massamoord op Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De ChristenUnie vindt dat er een einde moet komen aan de ontkenning van volkerenmoorden, zoals dat bijvoorbeeld nog veel gebeurt op internet. „Voor slachtoffers en nabestaanden zijn deze uitingen onverteerbaar en een directe schoffering van het leed wat hen en de verwanten is aangedaan. Onwetendheid is erg. Maar opzettelijke verdraaiing van feiten, van het kwaad dat is aangedaan, is in feite een nieuwe aanslag, een trap na”, schrijft Voordewind vandaag in een opiniestuk in NRC Handelsblad.

De Raad van State, het adviesorgaan van regering en parlement, gaf de ChristenUnie een negatief advies over het wetsvoorstel. De Raad van State ziet geen toegevoegde waarde in het voorstel en oordeelde dan ook dat het niet nodig was. Artikel 137 in het Wetboek van Strafrecht kent al verschillende paragrafen die belediging, haatzaaiing en discriminatie strafbaar stellen.

Of een meerderheid in de Tweede Kamer Voordewind zal steunen, lijkt onwaarschijnlijk. Coalitiepartners CDA en PvdA gaan het initiatiefwetsvoorstel „serieus bestuderen”, maar twijfelen, net als de Raad van State, aan de toegevoegde waarde. „Er is maar een kleine kans dat wij hiermee instemmen”, aldus Ton Heerts (PvdA). Oppositiepartij VVD zegt het voorstel van de ChristenUnie niet te steunen, de PVV „studeert er nog op”.

Bestraf ontkenners: pagina 7