Chaos bij de strijdkrachten

Het grote nieuws van vandaag is de bekendmaking door het ministerie van Defensie, dat van de zes Russische vliegtuigen (tot vandaag waren het er officieel vier) die tijdens de oorlog met Georgië zijn neergehaald, er drie door eigen vuur zijn getroffen. De coördinatie tussen lucht- en landmacht was namelijk geheel afwezig en luchtmacht en landmacht voerden ieder hun eigen aanval op de vijand, zo luidt het officiële excuus. Interessant nieuws, waaruit je kunt opmaken dat de Russische strijdkrachten niet goed voorbereid waren op de oorlog. De beschuldigingen van de Georgische president Saakasjvili dat Rusland met de oorlog is begonnen, verliezen daarmee nog meer aan kracht.

Interessanter is een ander nieuwtje uit militaire kringen. Het ministerie van Defensie heeft onlangs namelijk voor 280 miljoen roebel (6,4 miljoen euro) nieuwe parachutes gekocht voor de luchtlandingstroepen. Geen van die parachutes blijkt nu te werken. De leverancier in het ondeugdelijke goedje was een vriendje van de inkoper (de minister) en wist van tevoren dat de parachutes niet deugden. Waar hij nu uithangt werd niet gemeld. De winst is waarschijnlijk allang verdeeld tussen de betrokken partijen. Dat heet nu corruptie bij de overheid.

Het zou me trouwens niet verbazen als de honderden miljoenen dollars die de Verenigde Staten de afgelopen jaren aan het Kremlin hebben betaald om de oude kernraketten te beveiligen ook op zo’n manier verdwenen zijn. ,,Corruptie zit nu eenmaal in onze genen”, zei een taxichauffeur me gisteren.

    • Michel Krielaars