Brabanders kiezen hun lelijkheid

Een van de zes lelijkste Brabantse plekken: de markt in Valkenswaard, waar meestal auto's geparkeerd staan. De opknapkosten worden geschat op 550.000 euro. (Foto Joyce van Belkom) Nederland, Valkenswaard, 09-07-2009 De Markt in Valkenswaard. Een van de winnars van de lelijkste plek van Brabant. Foto: Joyce van Belkom
Een van de zes lelijkste Brabantse plekken: de markt in Valkenswaard, waar meestal auto's geparkeerd staan. De opknapkosten worden geschat op 550.000 euro. (Foto Joyce van Belkom) Nederland, Valkenswaard, 09-07-2009 De Markt in Valkenswaard. Een van de winnars van de lelijkste plek van Brabant. Foto: Joyce van Belkom Belkom, Joyce van

De winnaars van de verkiezing van de lelijkste plek in Noord-Brabant zijn bekend. Met 4.024 stemmen is het vervallen, historische Henricusgebouw in Raamsdonkveer voor de meeste Brabanders het toppunt van lelijkheid. De aftandse kloostermuren in Oosterhout kregen 3.391 stemmen. Ook de Markt in Valkenswaard, de verloederde kosterswoning in Zundert en het verwaarloosde ketelhuis in Oirschot moeten volgens de inwoners van Noord-Brabant hoognodig worden opgeknapt. Net als de Spoorlaan in Oss, die een weinig florissante indruk van de stad geeft aan treinreizigers.

De verkiezing is een idee van de provincie. Ze trekt zeven miljoen euro uit om voor 2011 de zes afzichtelijkste plekken op te knappen. Ze wil mooi maken wat als lelijk wordt ervaren.

Van de 68 gemeenten in de provincie meldden er 52 een lelijke locatie aan om mee te dingen naar de twijfelachtige eer van lelijkste plekken. Die zijn aan een aantal criteria getoetst. De opknapbeurt mag niet minder dan 150.000 en niet meer dan 1,5 miljoen euro kosten en de eigenaar moet bereid zijn mee te werken. Uiteindelijk bleef een lijst van 21 plekken over. Deze zette de provincie op een website.

Tussen 15 juni en 6 juli brachten 28.909 Brabanders hun stem uit.

Alle plaatsen op www.mijnmooibrabant.nl