Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Advertentie: Italië in gevaar door Silvio

Opnieuw tegenslag voor Silvio Berlusconi die de G8-top van meest geïndustrialiseerde landen voorzit en aanwendt om zijn imago op te vijzelen. In een paginagrote advertentie vanochtend in de International Herald Tribune waarschuwt een van de Italiaanse oppositieleiders, Antonio di Pietro, dat „de democratie in Italië in gevaar is”.

De gewezen anti-corruptiemagistraat, nu leider van oppositiepartij Italië van de Waarden, doet in de advertentie „een beroep op de internationale gemeenschap” om druk uit te oefenen, opdat de „democratie in Italië niet wordt omgezet in een de facto dictatuur”.

Di Pietro richt zijn pijlen op een wet die premier Berlusconi strafrechtelijke immuniteit verleent. Berlusconi heeft die wet ingevoerd om te voorkomen dat hij wordt vervolgd voor het omkopen van een getuige. Deze getuige, de Britse financieel adviseur David Mills, heeft in twee rechtszaken valse verklaringen afgelegd die Berlusconi bevoordeelden.

17 februari is Mills tot vierenhalf jaar celstraf veroordeeld omdat hij steekpenningen heeft ontvangen. Bij afwezigheid van de immuniteitswet zou Berlusconi nu, volgens Di Pietro, veroordeeld kunnen worden voor omkoping.

Ook veel grondwetdeskundigen vinden de immuniteitswet ongrondwettelijk, omdat deze het principe negeert dat alle burgers gelijk zijn voor de wet.

Bekijk de advertentie op nrc.nl/buitenland