Zaak-De Kachel bij Hoge Raad

Het Openbaar Ministerie heeft cassatie ingesteld tegen het arrest van het gerechtshof Leeuwarden waarin het Groninger café De Kachel werd vrijgesproken van overtreding van het rookverbod. Justitie ging al in cassatie in de Bredase zaak waarin café Victoria werd vrijgesproken. Zowel het hof Den Bosch als het hof Leeuwarden maakte duidelijk dat de wetgeving over het rookverbod rammelt.

De eigenaren van De Kachel zijn „compleet verrast en overdonderd” door het besluit van justitie, omdat ze op alle punten gelijk hadden gekregen.

Ietje Vermeulen, advocaat-generaal bij het hof Leeuwarden: „We hebben cassatie nooit uitgesloten, maar gezegd dat we bij vrijspraak van De Kachel nog eens goed zouden kijken of cassatie ook in deze zaak zinvol zou zijn. En dat is zo.”

Ze beklemtoont dat de Leeuwarder zaak losstaat van die in Breda, die al bij de Hoge Raad ligt. Vermeulen: „Stel je voor dat de Hoge Raad beslist dat het hof Den Bosch de wetgeving verkeerd heeft uitgelegd en het Openbaar Ministerie daar alsnog gelijk krijgt. Dan is het heel onhandig als wij hier in Leeuwarden niet in cassatie gaan, want wij krijgen dan niet automatisch ook gelijk in onze zaak. Bovendien willen wij als OM weten hoe de wet moet worden uitgelegd. En daarvoor moet je bij de Hoge Raad zijn.”

Eerdere artikelen op nrc.nl/rookverbod