'Wij helpen overheid niet van probleem af'

Rabobank en Delta Lloyd richtten een fonds op dat uitsluitend in Nederlandse bedrijven belegt. Niet uit vaderlandsliefde, maar vanwege de buitenkansen. „Dit zijn andere tijden.”

Alex Otto belt de bestuursvoorzitter: "Hallo, ik ben Alex Otto en wij hebben een belang van 5 procent genomen in uw bedrijf." (Foto Maarten van Haaff) Alex Otto, directeur beleggingen van Delta Lloyd Asset Management. Amsterdam, 6 juli 2009. foto MAARTEN VAN HAAFF
Alex Otto belt de bestuursvoorzitter: "Hallo, ik ben Alex Otto en wij hebben een belang van 5 procent genomen in uw bedrijf." (Foto Maarten van Haaff) Alex Otto, directeur beleggingen van Delta Lloyd Asset Management. Amsterdam, 6 juli 2009. foto MAARTEN VAN HAAFF Haaff, Maarten van

Alex Otto heeft de tijd van zijn leven. Hij heeft geld, gezag en Hollands Glorie. Als directeur vermogensbeheer van Delta Lloyd, een verzekeraar zonder staatssteun, is hij een van de meest invloedrijke aandeelhouders in Nederland. Andere grote Nederlandse beleggers reduceerden hun aandelenbezit in Nederland, Delta Lloyd koopt juist bij. Otto beheert belangen van 5 procent of meer in 48 Nederlandse ondernemingen. „Met gemiddeld jaarlijks 8 procent meer rendement dan de AEX in de afgelopen tien jaar”, zegt hij.

Maar hij heeft meer ijzers in het vuur (zie kader). Nu de banken moeilijk doen bij de herfinanciering van schulden schiet Delta Lloyd te hulp met kapitaal dat bedrijven als Heijmans (bouw), Ordina (automatisering) en Wavin (buizen) overeind houdt.

Hoe druk bent u?

„Ik heb dit jaar sommige bestuurders al zes keer gezien. In een normaal jaar zie je elkaar twee of drie keer, na de jaar- en de halfjaarcijfers, en misschien een keer bij een receptie. Bedrijven die hun balans moeten versterken, komen nu naar ons toe.”

Financiële instellingen komen onder politieke druk te staan om meer in Nederland te investeren. U loopt samen met Rabobank voorop met het Project Holland Fonds. Is dat onder druk van Den Haag?

„Wij zijn hier al mee bezig vanaf november. Toen zagen wij door de val van de beurzen enorme mogelijkheden. Dan trekken partijen die nog als kopers kunnen optreden, vanzelf naar elkaar toe. De situatie nu is uniek. Banken hebben het nog steeds erg lastig en staan niet te springen om kredietlijnen open te gooien. Bij bedrijven staan winsten onder druk en komen afspraken over bankleningen in de knel. In het verleden kwamen ze makkelijker uit die discussies met de banken dan nu.”

Mikt het fonds op bedrijven die bij banken in de klem zitten?

„Er liggen op dit moment bij Delta Lloyd acht dossiers, waarvan er zes nieuwe financiering nodig hebben omdat ze problemen hebben of verwachten met de bankconvenanten. Het Project Holland Fonds verloopt in drie fasen. Eerst de zaaifase. We kopen aandelen. Maar het kan ook via converteerbare leningen, waarbij we over twee jaar die leningen kunnen omzetten in aandelen. De tweede fase is dat het fonds deelnemingen heeft in die bedrijven. Na vijf tot zeven jaar komt de vraag of we erin blijven zitten of verkopen.”

Dat zijn dan wel leningen met forse rentes. Automatiseerder Ordina gaat nu 13,5 procent betalen. Dat is wel stevig.

„Ja, mooi hé? Dit zijn transacties waarvan ik twee jaar geleden nooit had gedacht dat ze op ons bord zouden terechtkomen. Maar het is niet absurd, dit zijn andere tijden.”

Welk bedrijf zou u graag willen steunen?

„Je maakt in feite een triple whammy. Neem Ordina. Dat bedrijf is afgestraft op de beurs. Dus is het aandeel goedkoop. Dan komt er op een nieuwe emissie van aandelen een enorme korting. En als je een deel van het emissierisico neemt krijg je ook nog een provisie. Plus het feit dat een geslaagde emissie de koers gelijk doet opleven. Dat is wat wij willen. Ik ga geen bedrijven noemen.”

Kan het ook zijn dat u het bedrijf fantastisch vindt, maar het management eerst moet vertrekken?

„Dat kan. Wij vinden kwaliteit van het management ongelóóflijk belangrijk. We hebben een financieel directeur aan deze tafel gehad en ik vroeg hoe het zat met zijn bankenconvenanten. ‘Ik weet het niet. Het zou wel eens fout kunnen gaan’. En dan? vroeg ik. ‘Ja, je moet er niet aan denken’, was het antwoord. Dat is absoluut killing.

Groeit uw invloed als aandeelhouder in deze crisis?

„Wij waren een paar jaar geleden niet gelukkig met de komst van de hedgefondsen. Er werd een duidelijke scheiding gemaakt tussen aandeelhouders zoals wij, en de hedgefondsen die agressieve brieven schreven naar Stork en ABN Amro. Bedrijven zochten automatisch toenadering tot de aandeelhouders voor de lange termijn. Ik vind het altijd geweldig om een bestuursvoorzitter te bellen en te zeggen: ‘Hallo, ik ben Alex Otto en wij hebben een belang van 5 procent genomen in uw bedrijf.’ Ik kan me niet herinneren dat iemand ooit zei: ‘Nou, daar zijn we mooi klaar mee’. Wij staan bekend als kritische maar loyale aandeelhouder. Wij voelen ons totaal niet aangesproken door wat minister Bos zegt over aandeelhouders en winstbejag op korte termijn.”

Was het slim van minister Bos om de beleggers die hij nog hard nodig heeft, de oren te wassen?

„Hij had genuanceerder kunnen zijn, omdat er ook aandeelhouders zijn die vijf of tien jaar in een fonds zitten, hun huiswerk goed doen en naar elke vergadering gaan.

Gaat u Bos nog helpen om van zijn staatsaandelen in financiële instellingen af te komen?

„We zullen ze van geval tot geval bekijken. Ook hier willen we zeker weten dat de betreffende bedrijven door de crisis heen zullen komen. Het kan zeker niet zo zijn dat wij de overheid van een probleem gaan afhelpen. Ik kan me goed voorstellen dat minister Bos naar pensioenfondsen kijkt of naar het Project Holland Fonds, maar wij voelen ons tot niets verplicht.”

    • Daan van Lent
    • Menno Tamminga