Wereldtop is vuurproef voor belaagde Berlusconi

Berlusconi is gastheer van de G8 in de stad L’Aquila, die door een aardbeving getroffen werd. „Voor de kinderen weer een trauma.’’

Bij de ingang van een tentenkamp voor aardbevingsslachtoffers in L’Aquila doet politiehond Nadia haar werk. Als zich een auto aan het hek meldt, wordt zij uit haar hok gehaald om na te gaan of er explosieven in zitten. Geen aardbevingsslachtoffer ontkomt aan de strenge controles.

Overal wordt rekening mee gehouden nu de ‘groten der aarde’, onder wie Obama, Medvedev en Sarkozy, vanaf vandaag voor drie dagen in L’Aquila zijn voor de G8-top. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi verplaatste de top van Sardinië, waar hij eerst gehouden zou worden, naar L’Aquila. Daarmee voegde hij handig de aardbeving van 6 april in de Abruzzen toe aan de agenda van de wereldleiders. Vandaag en morgen leidt Berlusconi zijn collega’s door de kapotte stad en dorpen, in de hoop dat ze daarna het chequeboek trekken en hulp zullen bieden.

Veel Italianen denken echter dat de premier de top meer gebruikt om zijn geschonden imago op te vijzelen. Zelf zei Berlusconi deze week dat hij de hindernis van de G8 moet nemen, zonder schade op te lopen.

„Deze G8 is voor Berlusconi de vuurproef”, schrijft het linkse weekblad L’espresso. Want het gaat om zijn val of zijn herlancering. Zijn omgang met het minderjarige meisje Noemi Letizia, de feestjes met dansmeisjes in zijn villa’s, de nacht met een prostituee in zijn ambtswoning, hebben in Italië en vooral in het buitenland tot veel verontwaardiging geleid. Zelfs het Vaticaan, dat Berlusconi jarenlang steunde, heeft zijn „libertijnse” uitspattingen veroordeeld.

De Italiaanse premier deed alle kritiek gisteravond in een persconferentie af als onterecht en „leugenachtig’”. Hij citeerde een eigen opiniepeiling die stelt dat 64,1 procent van de Italianen achter hem staat. Berlusconi presenteerde het akkoord over beperking van atoomwapens tussen de VS en Rusland als mede zijn verdienste.

Veel tentenkampbewoners hebben hun twijfels over de verplaatsing van de G8 naar L’Aquila. „De top is een tweede trauma voor onze kinderen”, zegt Fabrizia Vizzini die in het kamp van de vakbond CGIL woont, vlak bij de politiekazerne van Coppito waar de top wordt gehouden. „Eerst hebben de kleintjes het trauma van de aardbeving moeten verwerken, en nu staan overal soldaten met mitrailleurs op straat. Het lijkt wel of de staat van beleg is afgekondigd.”

Vizzini, een universitair docente die werkloos is sinds de aardbeving, zit achter een kraam met twee naaimachines. Ze doet mee aan de cursus naaien voor mensen die dakloos zijn geworden.

Vervolg L'Aquila: pagin5

Aantal bevingen neemt weer toe

De werkloze Vizzini heeft ook geparfumeerde zeep leren maken: „Een manier om de tijd door te komen.” Drie maanden wachten de bijna 60.000 daklozen al. Vizzini’s huis heeft nauwelijks schade, maar ze kan er niet in omdat het gas nog niet is aangesloten. „Ik moet die G8 afwachten. Pas daarna gaan ze de gasleidingen repareren en kan ik mijn huis in”, klaagt ze. De top is ook volgens haar „slechts een reclamecampagne voor Berlusconi”.

Die wil hoe dan ook een afgang als tijdens de G8 van Genua in 2001 voorkomen. Die top onder zijn voorzitterschap liep uit op een ware veldslag tussen zich misdragende ordetroepen en anti-globalisten, waarbij een dode viel onder de demonstranten.

Ook de G8 van 1994 in Napels verliep traumatisch voor Berlusconi. Toen bereikte hem op de laatste dag een dagvaarding: er was een gerechtelijk onderzoek tegen hem was gestart vanwege het omkopen van agenten van de financiële politie – de organisatie die nu in L’Aquila gastvrijheid verleent aan de G8.

15.000 man ordetroepen moeten ervoor zorgen dat de driedaagse bijeenkomst in alle rust verloopt. In het zwaar bewaakte L’Aquila verwacht men weinig problemen. In Rome zijn gisteren wel demonstranten aangehouden die onder meer containers in brand staken en ook voor de komende dagen gaat men uit van demonstraties in de hoofdstad en in diverse andere steden. Pas vrijdag worden er demonstranten in de buurt van L’Aquila verwacht.

In het conferentiecentrum bij die stad is afgelopen weken met man en macht gewerkt om Berlusconi te laten slagen in zijn dubbele missie: aandacht voor L’Aquila en herstel van zijn imago. Maar met één vijand heeft de premier geen rekening gehouden: moeder natuur.

Uitgerekend de laatste week nemen de aardschokken weer toe. Vanacht was er een van 2,8 op de schaal van Richter, vorige week zelfs een beving van 4,2. Speculaties over de verplaatsing van de top naar Rome in geval van nieuwe schokken boven 4 tot 4,5 worden door de Italiaanse regering naar het rijk der fabelen verwezen. Het is voor Berlusconi een kwestie van duimen dat het goed gaat.

    • Bas Mesters