Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. De escortgirl Patrizia D’Addario vertelt over de feestjes bij de Italiaanse premier Silvio Berlusconi in zijn Romeinse villa Palazzo Grazioli en hoe hij haar beloften deed. D’Addario: „Hij beloofde me te helpen met mijn zaken en zou me een zetel in het Europees Parlement geven.” Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Portret van dr. Panayiotis Zavos, die de afgelopen acht jaar met een medisch team in het geheim werkte aan het meest controversiële terrein binnen en buiten de medische wereld: nieuwe technieken bij het klonen van mensen. Ned.2, 20.25-20.50u.

informatief

The culture show. Cultureel magazine, eerste aflevering van drie over het Manchester International festival, met o.a. Jeremy Deller, die fanfaremuziek met acid house laat fuseren, een uitzonderlijk gesprek met Ralf Hutter van de Duitse elektronische pioniers Kraftwerk en het Young at Heart Choir, zangers van 70 en 80 die rockversies zingen. BBC 2, 20.00-20.50u.

VPRO Thema: jong en geld. Hoeveel waarde hechten jongeren aan geld en hoe gelukkig worden ze ervan? Een groeiende groep jongeren keert zich bewust af van het materialisme en vindt dat idealen veel belangrijker zijn. Volgens recente economische voorspellingen zullen de komende generaties jongeren minder welvaart kennen dan hun ouders. Zes totaal verschillende jongeren rond de 26 jaar verschaffen inzicht in hun denk- en leefwereld op het gebied van de financiën. Ned.3, 20.30-21.55u.

Future express. Serie reisdocumentaires. Afl. Marokko: liefde en stiekeme seks. De reis gaat van Marrakech naar Tanger. In Marokko wordt een meisje zonder hoofddoek nog vaak als slecht gezien. Volgens Youssra dragen meisjes de hoofddoek om niet op te vallen en om te doen waar ze zin in hebben. Ze zegt dat 90 procent van hen aan seks voor het huwelijk doet. Ned.2, 20.50-21.30u.

Mijn moeder. Reeks portretten over de bijzondere relatie tussen een moeder en een van haar kinderen. Beeldend kunstenaar en muzikant Willem Vermandere vindt zijn 94-jarige moeder Madeleintje „een curieus wuveke”. De vrouw, die beide wereldoorlogen heeft meegemaakt, vertelt hoe ze zoete koeken maakte van het gruis van tarwe, over hoe ze Willem en zijn oudere broer in de patattenbak in de kelder verstopte toen de bommen vielen en over hoe ze toch altijd gelukkig is geweest. Canvas, 23.00-23.30u.

documentaire

VPRO’s Import: Mao, a Chinese tale. Laatste deel van een vierdelige documentaireserie uit 2006 van Adrian Maben, gemaakt op basis van de biografie Mao, a life van Philip Short. Met zeldzaam archiefmateriaal. Afl.: Mao is not dead. Als Mao ziek wordt begint de strijd om zijn opvolging. De vrouw van Mao en de Bende van Vier vertegenwoordigen de harde lijn. Hua Kuo-feng en Deng Xiaoping zijn pragmatischer ingesteld en komen als overwinnaars uit de strijd. Met de dood van Mao (9 september 1976) komt een einde aan het maoïsme en slaat China de kapitalistische weg in. Toch is het verschil tussen het China van Mao en het huidige China is minder groot dan op het eerste gezicht lijkt. Ned.2, 23.55-1.00u.

Ronde van Frankrijk

Tourjournaal. Nieuws en reportages uit de Ronde van Frankrijk. Ned.1, 19.28-20.00u.

Tour 2009. Praatshow over de Ronde van Frankrijk, gepresenteerd door Karl Vannieuwkerke, vanavond vanuit Collioure met als gasten oud-wielrenner Walter Planckaert en cabaretier Wouter Deprez. Eén, 21.45-22.35u.

Studio Sportzomer De Avondetappe. Vanaf een locatie in Frankrijk een terugblik op de etappedag en ander Tournieuws. Gasten zijn oud-renner Erik Zabel, sprintcoach van Cavendish, en Tom Steel, oud-sprinter. Ned.1, 22.55-23.50u.

Tour morgen. Rechtstreeks verslag van de zesde etappe van Gérone naar Barcelona over 181,5 kilometer. Ned.1, 14.30-17.45u.

radio

Zomeravonden. Interviews met ‘culturele kopstukken’ afgewisseld met reportages en muziek. Vandaag: Maria Goos (1956), schrijfster van toneelstukken, tv-series, filmscenario’s en columns. Haar theaterhit Cloaca uit 2002 is in het Engels en Duits vertaald, de Spaanse versie is tot eind dit jaar in Argentinië te zien. Recente projecten o.m. Vreemd bloed en de bewerking van haar theatergigant De geschiedenis van de familie Avenier tot tv-serie. Lotje IJzermans praat met haar. Radio 6, 19.02-22.00u.