TON van Verdonk open voor leden

Op hoeveel leden de teller nu staat bij Trots op Nederland is nog niet bekend. Maar de aanmeldingen komen zelfs al op zijn mobiele telefoon binnen, zegt René Lancee, de woordvoerder van Rita Verdonk. Gisteravond maakte de politica bekend dat de beweging Trots op Nederland (TON) voortaan ook een vereniging is waarvan mensen lid kunnen worden. Voor 24 euro per jaar – Lancee: „Dat is twee euro per maand, veel laagdrempeliger kan het niet” – mogen leden meepraten over bestuurlijke zaken zoals de jaarrekening. Maar mensen hóéven geen lid te worden om mee te mogen praten over de koers van TON, benadrukt Lancee.

Leden sluiten zich overigens formeel niet aan bij TON, maar bij Trots op Nederland-Lijst Rita Verdonk. Die naamswijziging was nodig om het probleem van gekaapte namen te omzeilen en zo te kunnen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. In Heerlen bijvoorbeeld was al een Trots op Heerlen ingeschreven. Ook in sommige andere gemeenten is de naam ‘Trots op...’ gekaapt. Daar zal Verdonk deelnemen als Lijst Rita Verdonk, met de naam van de gemeente als toevoeging.

Politieke partijen krijgen pas subsidie als zij meer dan duizend leden hebben. Maar dat is niet de reden dat Verdonk vanaf nu leden toestaat, zegt haar woordvoerder. Vorige week werd bekend dat minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) de grens van duizend leden als voorwaarde voor subsidie wil schrappen.