Tenniswereld geschokt

De Franse proftennisser Mathieu Montcourt is gisteren plotseling overleden in Parijs. De collega-tennissers van de 24-jarige speler reageren geschokt.

Mathieu Montcourt eind mei dit jaar op Roland Garros. (Foto AFP) French player Mathieu Montcourt hits a return to Czech player Radek Stepanek during their French Open tennis second round match on May 27, 2009 at Roland Garros stadium in Paris. The event, the second Grand Slam tournament of 2009, runs from May 24 to June 7, 2009. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE AFP

De internationale tenniswereld is geschokt door het plotselinge overlijden van de Fransman Mathieu Montcourt. De 24-jarige prof werd in de nacht van maandag op dinsdag voor de deur van zijn woning in het Parijse Boulogne-Billancourt dood naast zijn fiets gevonden door zijn vriendin. Een officiële doodsoorzaak was vanmorgen nog niet bekend. Volgens berichten van het Franse radiostation RMC zou Montcourt een longembolie hebben gehad. Een autopsie op het lichaam van de tennisser zou vandaag plaatshebben.

Onder de deelnemers van het challengertoernooi in Scheveningen was de verslagenheid groot. De Fransman Laurent Recouderc, die goed bevriend was met Montcourt, kwam uit in het enkelspel. Later op de dag gaf hij op in de dubbel en vertrok aangeslagen naar huis. Op het internationale grastoernooi in het Amerikaanse Newport reageerden collega’s van Montcourt verbijsterd op het nieuws. Voor de partijen werd een minuut stilte in acht genomen. De Franse profs Sebastien Grosjean en Fabrice Santoro waren aangeslagen. „Mijn gedachten zijn nu bij de familieleden van Mathieu”, zei Grosjean tegen persbureau AP. „Hij was echt een heel aardige jongen en een zeer harde werker. Dit is triest. In het verleden heb ik talloze malen met hem getraind. En een paar dagen terug sprak ik nog met hem.” Santoro was bijna sprakeloos. „Wat moet ik zeggen? Mathieu was een goede jongen. Dit is heel droevig.”

De geblesseerde Spaanse sterspeler Rafael Nadal uitte zijn medeleven op zijn eigen website. Moncourt stond bij de junioren regelmatig tegenover Nadal. „Deze ochtend stond ik op met het slechtste nieuws dat iemand kan ontvangen. Ik hoorde van de dood van mijn vriend Mathieu Montcourt. Ik ben nog steeds in shock, ik kan het niet geloven”, zei Nadal. Montcourt was prof sinds 2002. Hij speelde eind juni zijn laatste toernooi in de Kroatische plaats Rijeka, waar hij de halve finales bereikte van de challenger. Daarvoor kwam hij in actie op Roland Garros, waar hij in de tweede ronde werd uitgeschakeld door Radek Stepanek. Montcourt was de huidige nummer 119 op de wereldranglijst.

De Fransman kwam vorig jaar negatief in het nieuws wegens gokken op de uitslagen van wedstrijden. De tennisfederatie schorste hem voor acht weken en gaf hem een boete van 12.000 dollar (8.500 euro). Het internationaal sporttribunaal CAS reduceerde de straf tot zes weken wegens de kleine bedragen die Montcourt vergokte: in totaal 137 euro op 36 wedstrijden. Bovendien wedde hij niet op zijn eigen partijen.