Staking WK-bouwprojecten Z-Afrika

De bouwvakkers die in Zuid-Afrika werken aan de stadions voor het wereldkampioenschap voetbal van volgend jaar leggen vanaf vanmiddag voor onbepaalde tijd het werk neer. Ze willen meer geld. Hun vakbond, de National Union of Mineworkers (NUM), eist een salarisverhoging van 13 procent, terwijl de werkgevers maximaal 10 procent bieden. Ruim 70.000 werknemers gaan volgens de vakbond in staking. Omdat een rechtbank in Zuid-Afrika de staking afgelopen maandag officieel heeft goedgekeurd, mogen de werkgevers geen vervangende arbeidskrachten inzetten om de strakke deadlines van de wereldvoetbalbond FIFA te halen.

Voor het WK (11 juni-11 juli 2010) bouwt Zuid-Afrika zes nieuwe stadions. Vier bestaande stadions worden gemoderniseerd. De FIFA eist dat op 15 oktober alles klaar is, maar vooralsnog is pas één van de nieuwe stadions af. Het Green Point stadion in Kaapstad, waar een halve finale plaatsheeft, haalt wegens oponthoud om milieuredenen de deadline sowieso niet. Maar de bouw van de andere stadions, waaronder Soccer City in Soweto, waar de finale gespeeld wordt, lag volgens de WK-baas Danny Jordaan op schema.

Het is niet duidelijk hoe lang de staking gaat duren, maar de vakbond heeft gedreigd „desnoods tot 2011” door te gaan. Ook bouwvakkers die werken aan een nieuwe luchthaven in Durban en een treinverbinding die voetbalsupporters van het vliegveld naar Johannesburg moet brengen doen aan de staking mee. „De NUM geeft om het voetbalspektakel van 2010”, liet de vakbond weten, maar wil niet dat de arbeiders „een offerlam worden, terwijl ze de stadions toch al uit goede wil gebouwd hadden”. Bouwvakkers in Zuid-Afrika verdienen ongeveer 3.000 rand (270 euro) per maand. Tijdens de staking krijgen ze niet betaald, dus de werkgevers verwachten dat ze zich snel weer op de bouwplaats zullen melden.