SBY lijkt zeker van winst bij verkiezing Indonesië

Zittend president Susilo Bambang Yudhoyono van Indonesië stevent af op een monsterzege in de presidentsverkiezingen die vandaag werden gehouden. Volgens voorlopige tellingen van vijf peilingbureaus krijgt hij 60 procent van de stemmen.

Dat zou betekenen dat Yudhoyono in één ronde wordt herkozen om Indonesië voor een tweede termijn van vijf jaar te leiden. Bij eerdere verkiezingen weken de ‘snelle tellingen’ van deze bureaus nauwelijks af van de einduitslag. Als geen van de drie kandidaten de helft van de stemmen haalt, is een tweede verkiezingsronde in september nodig.

Volgens de voorlopige uitslagen wordt voormalig president Megawati Soekarnoputri tweede, met ongeveer 28 procent. Jusuf Kalla, die de afgelopen vijf jaar vice-president was onder Yudhoyono, zou ongeveer 12 procent krijgen. Welk deel van het electoraat niet heeft gestemd in deze tweede rechtstreekse presidentsverkiezingen, was nog niet bekend.

De verkiezingen, waarbij 171 miljoen geregistreerde kiezers in 450.000 stemhokjes hun stem mochten uitbrengen, verliepen in de gehele archipel rustig. Ook tijdens de campagne vonden geen incidenten plaats in het qua bevolking op drie na grootste land ter wereld, waar de afzetting van autoritair president Soeharto elf jaar geleden nog gepaard ging met veel geweld.

Om zes uur ‘s middags lokale tijd had Yudhoyono de overwinning nog niet opgeëist, al zei hij in een toespraak bij zijn huis nabij Bogor wel dat „het resultaat van de snelle tellingen het succes laat zien van onze strijd”. Hij bedankte Allah maar ook zijn medestanders, en zei te wachten op de resultaten van de Indonesische kiescommissie. Een definitieve uitslag wordt over minstens twee weken verwacht, maar daarvóór komt de kiescommissie al met een voorlopig resultaat.

Ook zijn tegenstanders willen de officiële uitslag afwachten, omdat de peilingbureaus volgens hen gelieerd zijn aan Yudhoyono. Nog niet duidelijk was of ze de verkiezingen zullen betwisten. Volgens hen zouden de namen van miljoenen kiezers ontbreken. Ook zouden en valse namen voorkomen.

Correspondent Elske Schouten blogt op nrc.nl/jakarta