Rentree in Tour bijna met gele trui beloond

Op een fractie van een seconde heeft wielrenner Lance Armstrong (37) gisteren in de ploegentijdrit in de Tour de France de gele trui gemist. Zijn ploeg Astana was de snelste op het 39 kilometer lange parcours in en om Montpellier, maar het verschil van veertig seconden met Team Saxo Bank was voor de Zwitserse geletruidrager Fabian Cancellara net genoeg om de leiding in de Ronde van Frankrijk te behouden.

Armstrong steeg in het algemeen klassement van de derde naar de tweede plaats en heeft dezelfde tijd als Cancellara. „Deze wedstrijd duurt nog lang, misschien is er in de toekomst nog een gele trui voor me weggelegd”, zei de recordwinnaar van de Tour. „Het was vandaag niet makkelijk, om eerlijk te zijn een stuk zwaarder dan in 2004 en 2005.” De ploegen waarvan Armstrong deel uitmaakte in vorige edities van de Tour wonnen ook de vorige drie ploegentijdritten, in 2003 en 2004 met US Postal, en in 2005 met Discovery Channel.

Alberto Contador, de Spaanse ploeggenoot van Armstrong, bezet op negentien seconden achterstand de derde plaats in het klassement. Een aantal toprenners kijkt na vier etappes al tegen een flinke achterstand aan. De Spanjaard Carlos Sastre, vorig jaar winnaar, staat 30ste op 2.44 minuut. De Australiër Cadel Evans, tweede in 2008, is 36ste op 2.59.

Rabokopman Denis Mensjov kwam al in de tweede bocht ten val. Zijn ploeg eindigde als elfde, op 2.20 minuut van Astana. Mensjov, dit jaar winnaar van de Ronde van Italië, lijkt op bijna vier minuten van Cancellara en Armstrong kansloos voor de eindzege.

Armstrong, die dit jaar na drie jaar afwezigheid in de Tour terugkeerde, reageerde na afloop scherp op de kritiek van voormalig Tourdirecteur Patrice Clerc in de Franse media op zijn terugkeer. „Analyseer de Tour in de periode dat ik weg was. Het is niet voor niets dat die man nu geen baan meer heeft. Onder zijn leiding was het wielrennen vier jaar lang een zootje.”