Probleemjeugd toch weer in gevangenis

Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin, ChristenUnie) gaat kinderen met ernstige (gedrags)problemen weer tijdelijk in jeugdgevangenissen plaatsen, blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer. Bij cliëntenorganisaties en de oppositie valt dat slecht. Volgens hen breekt Rouvoet hiermee zijn belofte om probleemkinderen vanaf 2010 niet langer tussen veroordeelde jongeren in jeugdgevangenissen te plaatsen.

Rouvoet wil tijdelijk leegstaande ruimte in jeugdgevangenissen huren voor kinderen met ernstige problemen zonder strafblad voor wie in de voor hen bestemde gesloten jeugdzorginstellingen geen plek is. Gevangenisafdelingen moeten worden omgevormd tot gesloten jeugdzorginstellingen met een minder streng regime en meer behandelingsmogelijkheden. Rouvoet vindt dat hij daarmee zijn belofte wel nakomt.

Het Landelijk Cliëntenforum Jeugdzorg ziet dat anders: „Je kan niet zomaar het bordje van een justitiële jeugdinrichting verhangen en zeggen dat het gesloten jeugdzorg is”, zegt een woordvoerder. „Het blijft een gevangenis met dezelfde kamers en hetzelfde personeel dat dwang toepast.”

De SP noemt de noodoplossing „schandalig”. Kamerlid Langkamp vindt dat Rouvoet veel eerder had moeten ingrijpen om zijn doelstelling te halen.

Het aantal probleemjongeren dat afzondering behoeft, onder wie slachtoffers van loverboys, is vorig jaar met 30 procent gestegen.

Gesloten jeugdzorg: pagina 2