President Costa Rica leidt dialoog Honduras

De Costaricaanse president Oscar Arias gaat bemiddelen tussen de verdreven president Manuel Zelaya van Honduras en de nieuwe machthebber in dat land, Roberto Micheletti. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, gisteren gezegd na een ontmoeting met Zelaya in Washington. Het eerste gesprek tussen Zelaya en Micheletti zou morgen plaatsvinden bij Arias thuis in San José.

Arias kreeg in 1987 de Nobelprijs voor de Vrede voor de door hem geleide vredesonderhandelingen tussen de strijdende partijen in de burgeroorlog in El Salvador. Costa Rica, vaak aangeduid als het Zwitserland van Midden-Amerika, koestert in de regio het imago een relatief neutraal land te zijn.

Clinton zei gisteren dat Arias’ inspanning moet leiden tot een „vreedzame, grondwettelijke en blijvende oplossing voor de ernstige verdeeldheid in Honduras via de dialoog”.

Eerder in de week bleven de VS nog vasthouden aan een „terugkeer naar de grondwettelijke orde”, die er op zou neerkomen dat Zelaya zou kunnen terugkeren als „de democratisch gekozen president”. Gisteren wilde Clinton op een persconferentie deze eis desgevraagd niet herhalen: „Ik wil niet vooruitlopen op wat de partijen zelf nog zullen overeenkomen.” Wel duidde ze Zelaya steevast aan als ‘president’.

Zelaya herhaalde gisteren zijn aanspraak op de macht, die hij „niet-onderhandelbaar” noemde. Maar hij liet ook voor het eerst doorschemeren dat hij vervroegde verkiezingen niet uitsluit. De algemene verkiezingen staan nu gepland voor november.

Micheletti wilde het komende gesprek geen ‘onderhandelingen’ noemen en zei dat de ontmoeting „niet betekent dat Zelaya zal worden toegestaan terug te keren”. Maar ook hij gaf daarmee iets toe: de voorgaande dagen weigerde hij nog elk gesprek „voordat de situatie [in Honduras] genormaliseerd is”.

De door het nieuwe bewind benoemde minister van Buitenlandse Zaken, Enrique Ortez, maakte gisteren verder excuses aan Barack Obama, nadat hij in een interview had gezegd dat de Amerikaanse president „een negertje is dat niet eens weet waar Tegucigalpa ligt”. (AP, Reuters)