Persgroep rondt overname PCM af

De overname van PCM Uitgevers is definitief rond. PCM en de Belgische uitgever De Persgroep tekenden gisteren een definitieve overeenkomst waarbij De Persgroep de nieuwe grootaandeelhouder wordt van PCM. Ook de herfinanciering van de schuld van PCM is geregeld.

PCM en De Persgroep (DPG) moeten nu alleen nog voldoen aan de voorwaarde die de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) aan de fusie stelt: het nieuwe bedrijf moet NRC Handelsblad en nrc.next verkopen. De combinatie krijgt anders een te groot marktaandeel, met name in Amsterdam. De NMa stelt binnenkort een vertrouwenspersoon aan, een trustee, die moet toezien op een eerlijke verkoop van de NRC-titels.

DPG, het bedrijf van de Belgische familie Van Thillo, neemt voor 130 miljoen euro een belang van 58,4 procent in de Nederlandse dagblad- en boekenuitgever. Grootaandeelhouder Stichting Democratie en Media (SDM) laat zijn belang verwateren tot ruim 37 procent. De overige aandelen zijn in handen van aan de PCM-kranten gelieerde stichtingen.

Christian Van Thillo, gedelegeerd bestuurder van DPG, wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van wat De Persgroep Nederland gaat heten. Bert Groenewegen, de huidige topman, krijgt de dagelijkse leiding. Groenewegen is opgelucht dat de besprekingen zijn afgerond, maar „er moet nog veel werk worden verzet”. Hij doelt onder meer op de reorganisatie bij AD Nieuwsmedia, de gisteren aangekondigde verkoop van de boekendivisie en het afstoten van NRC Media. Verder sluit PCM naar verwachting een van zijn drie krantendrukkerijen.

Groenewegen hoopt dat de verkoop van NRC Media en de boekenuitgeverijen zoveel oplevert dat PCM aan het einde van dit jaar schuldenvrij is. PCM Uitgevers had eind 2008 een schuld van 120 miljoen euro bij de banken. De boekenuitgeverijen, waaronder A.W. Bruna en J.M. Meulenhoff, zouden tussen de 40 en 60 miljoen euro moeten opleveren. „We verkopen niet tegen elke prijs”, aldus Groenewegen. Met een opbrengst van 40 miljoen euro zegt hij niet tevreden te zijn. De Belgische zakenkrant De Tijd meldde gisteren dat Lannoo, de grootste onafhankelijke boekenuitgeverij in Vlaanderen, interesse heeft in delen van PCM’s boekentak.

PCM en DPG maakten gisteren ook de nieuwe raad van commissarissen bekend. Voorzitter wordt Arie Verberk, ex-bestuursvoorzitter van Martinair en oud-topambtenaar van Economische Zaken.