Op z'n Thais

Met mosselen kun je alle kanten op. Het lijkt verdorie wel kip, zo veelzijdig. Je kunt ze koken, stomen, bakken, grillen, gratineren. Je kunt er de Zuid-Europese, de Arabische of de Aziatische kant mee op. Dat laatste doen we vandaag, met een recept voor Thais geïnspireerde mosselen, gekookt in kruidige kokosmelk.

Voor 2 personen, of als voorgerecht voor 4:

1 stengel sereh (citroengras)

2 - 3 lenteuitjes

een handje verse koriander

1 eetlepel arachideolie

1 eetlepel Thaise rode currypasta

½ blik kokosmelk (200 ml)

1 kilo mosselen, afgespoeld en geïnspecteerd op kapotte exemplaren

Verwijder de buitenste, harde schil(len) van de serehstengel en snijd in heel dunne ringetjes. Maak de lente-uitjes schoon en snijd eveneens in ringetjes. Pluk de blaadjes koriander en snijd ze fijn. Verhit de olie in een (mossel)pan en fruit hierin de sereh en currypasta een minuut. Doe de mosselen in de pan en schenk de kokosmelk erop. Leg een deksel op de pan en breng aan de kook. Kook de mosselen in 3 - 5 minuten net gaar, terwijl je de pan tussendoor een paar keer flink opschudt. Stort de mosselen met hun kookvocht in een schaal en bestrooi met bosui en koriander. Lekker met stokbrood en cassavechips.

Janneke Vreugdenhil

Deel je eigen mosselrecepten op nrcnext.nl/koken

    • Janneke Vreugdenhil