Onder de mensen

Taxichauffeur slaat man. Man dood. Internet ontploft. Honderden Nederlanders blijken allang te weten waar het probleem zit. Als de hoge heren in Den Haag dat nou eens snapten! Het gaat om ‘gangsters’ van ‘Noord-Afrikaanse origine’ die ‘de weg niet weten’ en ‘het Nederlands nauwelijks machtig zijn’. En die Cohen maar theedrinken met de daders. Laat ze oprotten naar hun eigen land! De gruwelen van de Amsterdamse taximarkt als uitwas van de multiculturele samenleving? Nare chauffeurs doordat ‘die lui gewoon andere normen en waarden hebben dan wij’? Gelul.

Lang voor de taxioorlog, die uitgevochten werd tussen twee ‘echt Amsterdamse’ taxicentrales; voor de liberalisering dus, toen er bijna geen Mocro op de taxi zat omdat de vergunningen door ‘echte Amsterdammers’ op maffiose wijze werden gecontroleerd: ook toen was het een zootje. Korte ritten werden steevast geweigerd, dan wel gingen ze gepaard met een absurde prijs en luid geklaag van de chauffeur. Ook toen waren er omrijders, kamikazepiloten en chauffeurs die de weg niet wisten.

Er waren hoffelijke chauffeurs, die pas wegreden als je veilig binnen was. Maar even zo vaak stapte je in bij iemand die niets anders kon dan zaniken over hoe heel Amsterdam een kloterige kankerzooi geworden was en ondergetekende chauffeur zijn uitvlucht had moeten nemen naar Purremerend, waar je tenminste nog ‘onder elkaar’ was en al die tyfusstudenten en die teringschotels de lucht nog niet verpestten. En dan ook nog kwaad als er te weinig fooi kwam.

Taxichauffeur is een beroep dat veel meer vergt dan liefde voor autorijden. Het is een baan in de zorgsector. Kotsend dronken en zeurend bejaarde Nederlanders, eigenwijze toeristen: je moet het fijn vinden om mensen te helpen. En niet alleen ‘jouw mensen’. Is dat niet de kern van het probleem, dat er gewoon veel mensen rijden die niet geschikt zijn voor het vak? Gelukkig vormen sommige chauffeurs tegenwoordig kwaliteitscollectiefjes, ook binnen de bestaande centrales. Het zijn mensen die er eer in scheppen om je te halen en te brengen. Chauffeurs die hard werken om het imago van de Amsterdamse taxi weer op te vijzelen.

    • Merel Boers