Obama: geen groen licht aanval Iran

Nadat maandag al zijn ministerie van Buitenlandse Zaken had ontkend dat de Verenigde Staten aan Israël groen licht hebben gegeven voor een aanval op Iran, heeft gisteren de Amerikaanse president Barack Obama dit gisteren ook persoonlijk tegengesproken.

Hij reageerde hiermee op de ophef die er dit weekeinde ontstond na uitspraken van zijn vicepresident Joe Biden. In een televisie-interview was hem gevraagd of „de VS militair in de weg zullen gaan staan als Israël besluit dat Iran een existentiële bedreiging vormt en het nucleaire programma [van Iran] moeten uitschakelen?”. Biden antwoordde daarop dat de VS ”niet kunnen dicteren wat een soeverein land wel en niet kan doen”.

Door sommigen werd deze uitspraak opgevat als een impliciete toestemming aan Israël om het uraniumverrijkingsprogramma van Iran militair aan te pakken.

In een interview met nieuwszender CNN verzekerde Obama gisteren vanuit Moskou dat er „absoluut geen” toestemming is verleend aan Israël.

Gevraagd naar Bidens opmerkingen zei hij: „Ik denk dat de vicepresident het onweerlegbare feit poneerde dat wij andere landen niet kunnen dicteren wat hun veiligheidsbelangen zijn”.

„Het is het beleid van de VS om de kwestie van Irans nucleaire capaciteiten op vreedzame wijze op te lossen via de diplomatieke kanalen”, aldus Obama. „Tegen de Israëliërs”, zo zei hij, „hebben we rechtstreeks gezegd dat het belangrijk is te proberen dit binnen een internationaal verband op te lossen op een manier dat het geen groot conflict in het Midden-Oosten veroorzaakt.”

Ook de hoogste Amerikaanse militair, admiraal Mike Mullen, drong gisteren aan op een dialoog met Iran en waarschuwde opnieuw voor destabilisering van de regio na een aanval op Iran. (AP)