Minder buien

Gisteravond en afgelopen nacht viel er in het westen van Brabant veel regen, in Halsteren meer dan 50 millimeter. Boven het warme IJsselmeer ontstonden buien die urenlang over de Noordoostpolder trokken, met zelfs 84 millimeter neerslag in Emmeloord.

Extreem zware buien, lokale wolkbreuken met wateroverlast, passen in het veranderend klimaat. Door het versterkte broeikaseffect wordt het warmer. Een warmere atmosfeer kan meer vocht bevatten en dat leidt tot meer neerslag.

Vanavond trekken de meeste buien naar het zuidoosten weg. In Limburg blijft het tot na middernacht nat. Het noordelijk kustgebied en het IJsselmeer blijven gevoelig voor een enkele bui. Bij een tijdelijk afnemende westen- tot noordwestenwind daalt het kwik naar 11 tot 14 graden.

Morgen wakkert de wind weer aan en wordt vrij krachtig of krachtig aan zee. Op de Wadden, in Groningen, Friesland en Drenthe valt een enkele bui, ook in Brabant en Limburg kan een bui ontstaan. Elders blijft het meest droog en wordt het 18 graden.

Vrijdag neemt de buiigheid vooral in het noorden van het land flink toe en gaat het op de Wadden hard waaien. Het wordt dan niet warmer dan 17 graden. Zaterdag lijkt een overwegend droge dag te worden met lokaal 20 graden.

Zondag volgt vanuit het westen opnieuw regen.