Melkert wordt VN-gezant in Irak

De Nederlandse oud-politicus Ad Melkert wordt door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties benoemd als nieuwe VN-gezant voor Irak.

Melkert krijgt circa duizend VN-werknemers onder zich in Koeweit, Jordanië en Bagdad. In die laatste stad zal hij ook zelf gaan wonen. Nog deze week vertrekt Melkert naar het Midden-Oosten. Hiermee komt een einde aan Melkerts geruchtmakende leiderschap bij VN-organisatie UNDP waarin hij onder meer door de Verenigde Staten persoonlijk werd aangesproken op zijn functioneren.

Melkert was in 2002 PvdA-partijleider. Nadat zijn partij zwaar verloor bij de verkiezingen en hijzelf het mikpunt werd van woede na de moord op Fortuyn, vertrok hij naar de VS voor een functie bij de Wereldbank. Later werd hij tweede man bij ontwikkelingsorganisatie UNDP. De Amerikaanse ambassade bij de VN, leden van het Congres en een ex-werknemer die zich opwierp als klokkenluider beschuldigen Melkert ervan dat VN-geld bij het stalinistische regime van Noord-Korea terecht zou zijn gekomen.

Na anderhalf jaar van aantijgingen stelde een extern onderzoek vast dat enkele beschuldigingen niet hard gemaakt konden worden, maar dat UNDP wel interne regels heeft overtreden. In een telefonische persconferentie vanuit New York zei Melkert gisteravond dat „het inderdaad affaires waren; en de karavaan is rustig verder getrokken”.

Na het vertrek van zijn baas stelde Melkert zich kandidaat voor het leiderschap van UNDP. De baan werd gegund aan de vroegere premier van Nieuw-Zeeland, Helen Clark. „Ik zat hier niet op de schopstoel, maar ik was toe aan een nieuwe stap.” De functie in Bagdad wordt gezien als een zware post. Melkert en zijn medewerkers gaan onder andere verkiezingen begeleiden en de terugkeer van vluchtelingen ondersteunen. Een van Melkerts voorgangers kwam in 2003 bij een aanslag om het leven en diens opvolger weigerde in Bagdad te gaan wonen. In eerste instantie is Melkerts benoeming voor één jaar, „en dat is al een heel lange tijd”.