Kan Google Chrome OS de positie van Windows bedreigen?

Google bereidt de komst voor van een nieuw besturingssysteem voor personal computers: Google Chrome Operating System, kortweg Chrome OS. Dit maakte het bedrijf vandaag bekend op zijn website. Chrome OS zal in 2010 eerst op netbooks verschijnen, maar zal straks ook op meer volwassen pc’s werken, aldus Google.

Het is een rechtstreekse aanval op Microsofts besturingssysteem Windows, dat op meer dan 90 procent van alle computers draait. Chrome OS borduurt verder op de Chrome browser, die Google vorig jaar introduceerde. Deze browser is vooral gebouwd om webapplicaties te draaien als zelfstandig processen. In feite was het al een beetje een besturingssysteem binnen een besturingssysteem, vandaar dat Google op Chrome verder bouwt om een complete pc te gaan runnen. Het moet een OS worden dat internet als basis heeft, sneller en lichter dan de huidige besturingssystemen.

Netbooks verkopen goed, in tegenstelling tot de rest van de pc-markt. Microsoft levert nog steeds Windows XP op netbooks omdat Vista te zwaar is voor de lichte, zuinige processors. De volgende versie van Windows, die in oktober van dit jaar uitkomt, is slimmer gebouwd en kan wel met netbooks overweg. Microsoft stelt alles in het werk om die introductiedatum te halen, want de Windows-divisie heeft te lijden onder de economische crisis. De deadline is heilig, en daarmee ligt Microsoft in principe voor op Google.

Keuze

De netbook-gebruiker heeft straks de keuze. Wordt het Windows 7, een betere variant op Vista? Of een Linux-variant als Chrome OS, een gratis besturingssysteem dat toegang biedt door door Google-gecontroleerde diensten, zoals Android dat ook heeft.

Het succes dat Google heeft met zijn zoekmachine en online advertentieverkoop is echter geen garantie voor onmiddellijk succes in andere markten. Het marktaandeel van Googles Chrome-browser blijft steken op iets meer dan 1 procent, en Android is alleen nog maar verkrijgbaar op telefoons van HTC.

Beide bedrijven handhaven bovendien compleet verschillende strategieën:  Microsoft steekt miljarden in de ontwikkeling van een besturingssysteem. En Google bouwt voor relatief weinig geld een basis-systeem, stelt het gratis ter beschikking aan iedereen en vertrouwt dan op de hulp van de gemeenschap van softwareontwikkelaars, die de Google-code verder vervolmaken.

Linux en webapps

Google denkt dat het iets kan toevoegen aan de huidige Linux-besturingssystemen.  Linux heeft weliswaar sterk aan gebruiksvriendelijkheid gewonnen, maar consumenten stappen nog niet massaal over op de Linux-versies van de netbooks. Zo begon de Asus EEE - de eerste succesvolle netbook - als Linux-editie, maar het grote succes kwam pas toen Asus in 2008 een versie met Windows XP ging leveren.

Applicaties als webmail of Google Docs worden in browser afgehandeld. Deze  software draait niet meer op de computer, maar in de cloud, een wolk van webservers.  De keuze van het besturingssysteem is daarom minder relevant geworden.

Aan de andere kant hebben de grote softwareontwikkelaars veel tijd en energie gestoken in het bouwen van applicaties voor het alomtegenwoordige Windows-platform. Gebruikers van specialistische of zakelijke programma’s hikken al tegen upgrades van Windows aan, laat staan dat ze over willen stappen naar een compleet nieuw platform.

Microsoft Gazelle

Besturingssystemen veranderen door het internet, dat staat vast. Want ook Microsoft werkt aan een nieuw besturingssysteem dat met beide benen in de internetwereld staat. Dit project met de codenaam Gazelle, is mede geïnspireerd op Google Chrome en moet een besturingssysteem voor webapplicaties worden. Gazelle bevindt zich nu nog in een prematuur ontwikkelingsstadium, schrijven de onderzoekers van Microsofts Research Labs. Eerst maar eens Windows 7 op de markt brengen.

Apple’s lichtgewicht iPhone OS

Ten slotte nog een woord over Apple. Hoewel dat bedrijf niets wil weten van netbooks, heeft Apple al twee jaar een vederlicht besturingssysteem dat toegespitst is op webapplicaties: iPhone OS. Dit besturingssysteem is nog niet zo geschikt voor multitasking als een echt pc-platform. Maar vrijwel alle applicaties die op de smartphone werken, draaien in feite op een webserver - gevoed door een continue mobiele internetverbinding. De overgang naar Apple’s volgende zet - naar  verluidt een ‘smartbook’ -  hoeft dan ook niet zo groot te zijn.

    • Marc Hijink