Hoop in mantelpak voor losers

Management. Regie: Stephen Belber. Met: Jennifer Aniston, Steve Zahn, Woody Harrelson, Fred Ward. In: 8 bioscopen. ***

Hoe geloofwaardig is het als een sukkelige, slonzige nachtwaker van een afgelegen provinciaal motel het mag doen – nota bene op een draaiende wasmachine – met een knappe vertegenwoordigster in een mantelpakje?

In Management worden de ultieme fantasieën van nachtwaker Mike werkelijkheid: eerst mag hij de billen van Sue betasten en dan een dag later ook nog eens all the way! Het scenario suggereert dat de twee eenzame zielen iets in elkaar herkennen, toch is Mike’s droomavontuurtje moeilijk te geloven.

Hoezeer Steve Zahn en Jennifer Aniston ook acteren alsof de vonk echt is overgeslagen, erg geloofwaardig wordt hun breekbare liaison nooit. Daarnaast heeft Management te kampen met een zwalkende toon. Is het nou een komedie? Moeten we nou lachen om de stalker-achtige vasthoudendheid waarmee de nachtwaker stad en land doorkruist om de verkoopster nog een keer te treffen? Of bevatten de scènes waarin hij met een parachute in haar zwembad landt of onaangekondigd opduikt bij haar kantoor, serieuze kritiek op de drammerige wijze waarop mannen vrouwen kunnen lastigvallen?

Zo’n vermenging van humor en treurnis over de eenzaamheid van de hoofdpersonen kan je in een welwillende bui gedurfd noemen. Eindelijk een romantische komedie die iets anders probeert. Maar dan volgt een laatste half uur waarin regisseur/scenarist Stephen Belber weer netjes binnen de lijntjes van het genre kleurt en bevestigt dat er hoop is voor alle zielige losers op deze wereld.

    • André Waardenburg