Het was wederom niet de dag van Rabobank

Wielerploeg Rabobank beleeft een hopeloos begin van de Tour. Renners worden in verband met de Weense dopingzaak gebracht en kopman Mensjov valt in de tijdrit.

Geletruidrager Fabian Cancellara bepaalt het tempo van Saxo Bank in de ploegentijdrit. Hij zou de trui op enkele duizendsten van een seconde behouden. (Foto AP) Fabian Cancellara of Switzerland, wearing the overall leader's yellow jersey, right, leads his Team Saxo Bank to take third place in the fourth stage of the Tour de France cycling race, a team time-trial over 39 kilometers (24.2 miles) with start and finish in Montpellier, southern France, Tuesday July 7, 2009. American seven-time Tour de France winner Lance Armstrong and overall leader Fabian Cancellara of Switzerland now have the same time in the overall standings but Cancellara retains the yellow jersey.(AP Photo/Laurent Rebours) AP

De dag van de ploegentijdrit, gisteren in de Ronde van Frankrijk, was wederom niet de dag van Rabobank.

Advocaat Hans van Oijen meldde gisterochtend in een persbericht dat de ex-Raborenners Thomas Dekker en Michael Boogerd naar Oostenrijk zullen gaan om te getuigen in de dopingzaak rond de Weense bloedbank Humanplasma. ’s Avonds berichtte de website Rabosport.nl dat de renners Joost Posthuma en Pieter Weening al als getuigen in Wenen zijn geweest. En tussendoor schoof Rabokopman Denis Mensjov onderuit op de gladde Rue Pitot d’Aviler, al in de tweede bocht van de ploegentijdrit. Het team van ploegleider Erik Breukink eindigde mede daardoor pas als elfde, op 2.20 minuut van het winnende Astana.

Feitelijk hebben de sportieve tegenslag en de getuigende (ex-)renners niets met elkaar te maken. Maar de Ronde van Frankrijk kent zijn eigen ongeschreven wetten. Robert Gesink was vorig jaar tijdens de Tour op hoogtestage in Font Romeu. Verstoken van elke luxe en in een kamertje van twee bij twee zag de jonge schaduwkopman op televisie hoe de Italiaan Riccardo Ricco werd opgepakt vanwege gebruik van de epovariant cera. Wat een mediaspektakel. „Blij dat ik dit jaar nog niet meedoe”, zei Gesink toen.

Nu doet de jonge klimmer wel mee, en bevindt zijn ploeg zich in het oog van de storm. Drie dagen voor de start maakte de internationale wielerunie UCI bekend dat Thomas Dekker in zijn Raboperiode is betrapt op het gebruik van het verboden eiwithormoon epo. Na de zwakke openingstijdrit onthulde de Franse sportkrant L’Equipe dat Mensjov al in Wenen is geweest om te getuigen, wat de Rus overigens zelf na zijn zege in de Ronde van Italië al had aangekondigd. Ex-Raborenner Michael Rasmussen meldt dat hij zich bij het Oostenrijkse Bundeskriminalamt moet vervoegen. En nu getuigen ook Dekker en Boogerd, volgens hun advocaat vrijwillig.

De getuigende (ex-)Raborenners in Oostenrijk zijn in geen enkel opzicht te vergelijken met Ricco in 2008. Al was het maar omdat het eerste bewijs van dopegebruik nog moet worden geleverd. Maar intussen wordt de Raboploeg in de Tour de France dagelijks geconfronteerd met de Weense affaire. „We hebben met mensen te maken”, antwoord voorlichter Luuc Eisenga op de vraag of de sfeer in de ploeg daardoor wordt beïnvloed.

Nergens beter werd het probleem van de Rabowielerploeg geïllustreerd dan op de schitterende Esplanade Charles de Gaulle in Montpellier, waar de ploegen zich onder de oude platanen voorbereidden op de ploegentijdrit. De mecaniciens zetten negen fietsen op de rollen voor de warming-up, met koelvest en helm. Een laatste afstelling van de zadels, niets aan het toeval overgelaten. Op de stang van de fiets van Gesink is een briefje geplakt met wat laatste aantekeningen. „De lastige punten in het parcours.” Professionaliteit ten top.

Maar vele omstanders staan er met de rug naartoe. Aan de andere kant van de weg probeert pr-man Eisenga nog maar een keer te verklaren waarom de leiding van de Raboploeg niet alles kan uitleggen over de Weense affaire. „Juridische consequenties”, „zorgvuldigheid” en „meer open dan nu kunnen we echt niet zijn”.

En dan na afloop alweer de derde sportieve tegenvaller van deze Tour de France. Kopman Mensjov staat nu op de 72ste plaats, op 3.52 minuut van leider Fabian Cancellara en Lance Armstrong. Een dag eerder miste de ploeg de slag. In de openingstijdrit presteerde Rabobank, op Gesink na, tegenvallend. „Murphy’s law”, probeerde ploegleiding Erik Breukink te relativeren. „Onze goede weken moeten nog komen”, zei meesterknecht Laurens ten Dam dapper, met het slijm uit de mond. „Ik was gewoon niet goed”, reageerde Gesink kribbig.

De renners strijden voor wat ze waard zijn, maar het begin van de Tour lijkt voor Rabobank op de rampeditie van 1999. Destijds werd de ploeg weggevaagd, omdat de medische begeleiding uit angst voor invallen door de Franse politie werd teruggedraaid naar nul. Het was een van de oorzaken voor de latere hyperventilatie bij Boogerd en een ernstige depressie bij Maarten den Bakker. Voor de toenmalige leiding – Jan Raas en Theo de Rooij – betekende het een smet op een lange periode waarin Rabobank volgens insiders binnen en buiten de ploeg bekendstond om het veilige klimaat dat de renners werd geboden, in een tijd dat de sport werd overspoeld door het wondermiddel epo.

Na de affaire-Rasmussen in 2007 wil de nieuwe ploegleiding, met bankier Harold Knebel als opvolger van De Rooij, zo weinig mogelijk worden herinnerd aan het verleden. Niet voor niets stopt Geert Leinders, gerespecteerd ploegarts van het eerste uur, na dit seizoen. Er volgde geen reactie op de woorden van de meest ervaren ploegleider Adri van Houwelingen, die voor de Tour de France al vreesde dat een aantal renners te vroeg in vorm was.

De leiding wringt zich in alle mogelijke bochten om de betrokkenheid bij de Weense affaire buiten de huidige Raboploeg te houden. „Dit dossier is van ergens tussen 2004 en 2006”, zei Knebel eergisteren voor de NOS-tv. „Toen zat ik niet bij de ploeg.” Binnen de nieuwe, strengere richtlijnen vonden renners opnieuw een veilige omgeving. Het 23-jarige talent Gesink ontwikkelde zich zelfs tot wereldtopper. De vraag is of hij dat onder de huidige omstandigheden in de Tour kan laten zien.

Bekijk de deelnemerslijst van de Tour de France en lees kort na elke etappe een verslag op nrc.nl/tour

    • Maarten Scholten