Heerlen weert wegenbouwbedrijf

De gemeente Heerlen sluit wegenbouwbedrijf Janssen de Jong Infra twee jaar uit van opdrachten.

Het is de eerste onderneming die geen opdrachten ontvangt op basis van een strafpuntensysteem dat Heerlen in juni invoerde. Hiermee treedt Heerlen op tegen bedrijven die niet-integer handelen.

Janssen de Jong Infra is betrokken bij een corruptieaffaire in Limburg. Medewerkers van het bedrijf worden ervan verdacht negen ambtenaren te hebben omgekocht om aan (meer)werk te komen. Ook twee ambtenaren van de gemeente Heerlen zouden zich hebben laten omkopen. Heerlen liep daarmee een schade op van minimaal 52.800 euro en maximaal een half miljoen. De strafzaak moet nog voorkomen.

De Janssen de Jong Groep stapt naar de rechter om de uitsluiting ongedaan te maken, zegt een woordvoerder. „Onze dochteronderneming is helemaal geen verdachte, maar wordt nu door de gemeente wel veroordeeld. Voor de vijfhonderd goedwillende en hardwerkende medewerkers van Janssen de Jong Infra staat door maatregelen als van de gemeente Heerlen de werkgelegenheid op het spel. Wij kunnen dit niet accepteren.”

Artikel 45 van het Besluit aanbestedingsregels voor overheidsopdrachten uit 2005 geeft aanbestedende diensten de mogelijkheid ondernemingen uit te sluiten. In het artikel staat dat een onderneming kan worden uitgesloten als die in de uitoefening van zijn beroep „een ernstige fout” heeft begaan.

Volgens aanbestedingsexpert Hein van der Horst is de maatregel van de gemeente Heerlen uniek. „De meeste overheden zijn er terughoudend mee, uit angst voor procedures”, aldus Van der Horst.