Goldman Sachs raakt code kwijt

Op filmpjeswebsite YouTube is Sergey Aleynikov een ballroomdanser die tijdens een danswedstrijd met rechte rug en zwierige armen zijn vrouw Elina leidt. Op carrièrewebsite LinkedIn schrijft Aleynikov over zichzelf dat hij beschikt over „sterke analytische vermogens” en dat hij heeft bewezen „proactief problemen te kunnen oplossen”. Op de website van de rechtbank in New York is de voormalig werknemer van zakenbank Goldman Sachs echter een verdachte.

Aleynikov zou software gestolen hebben waarmee Goldman Sachs op de financiële markten kan handelen. Het zou de grootste computerdiefstal uit de geschiedenis van de bank zijn.

De computerprogrammeur is een 39-jarige tot Amerikaans staatsburger genaturaliseerde Rus. Hij studeerde in Moskou en later in New York toegepaste wiskunde en werkte vanaf 2007 bij Goldman Sachs op Wall Street. Aleynikov was bij de bank betrokken bij de ontwikkeling van lucratieve software, waarmee zonder inmenging van mensen met behulp van algoritmes binnen millisecondes gehandeld kan worden.

Begin juni zou Aleynikov 32 megabyte aan software op een geheugenstick en later op zijn computer thuis hebben gezet. Daarna is het programma terechtgekomen op een Duitse server. Daar zou het nog steeds kunnen staan. De Amerikaanse opsporingsautoriteiten hebben hun Duitse collega’s toegang tot de server verzocht. Tijdens Aleynikovs voorgeleiding, afgelopen weekend, zei een openbaar aanklager dat de vermoedelijke diefstal een gevaar kan opleveren voor de Amerikaanse financiële markten.

De diefstal werd opgemerkt door de computerdienst van Goldman Sachs, die het verplaatsen van software opmerkte. Aleynikovs advocaat noemt de aanklacht „belachelijk”. Het zou om een vergissing gaan, waarbij de goedbetaalde programmeur per ongeluk meer bestanden binnenhaalde dan de bedoeling was.

Vlak nadat Aleynikov de diefstal zou hebben begaan, verliet hij Goldman Sachs. Hij verdiende daar 400.000 dollar (286.000 euro) per jaar, maar zou bij een financiële start-up in Chicago het drievoudige gaan verdienen.

Link naar de dagvaarding via nrc.nl/economie