G8 is vuurproef voor Berlusconi

De weken voor de G8-top is met man en macht gewerkt om premier Berlusconi te laten slagen in zijn dubbele missie:

Aandacht voor L’Aquila en herstel van zijn bevlekt imago.

Een man zit voor zijn tent in een dorpje nabij L’Aquila, drie maanden nadat een zware aardbeving hem uit zijn huis verjoeg. Foto AP A man seats outside his tent in a camp set up by the civil protection agency in the village of Paganica, near L'Aquila, Italy, three months after a devastating earthquake, Tuesday, July 7 2009. Leaders of the Group of Eight meeting in L'Aquila will push for common positions on promoting democracy in Iran, combatting climate change and coordinating their exits from huge government stimulus measures, even amid a growing sense that the group's pre-eminence may be fading. (AP Photo/Luca Bruno) AP

Bij de ingang van een tentenkamp voor aardbevingslachtoffers in L’Aquila doet politiehond Nadia haar werk. Als een auto aan het hek komt, wordt zij uit haar hok gehaald om te checken of er geen explosieven in zitten. Zelfs voor de burgerbescherming wordt geen uitzondering gemaakt; de ene na de andere Italiaanse ordehandhaver laat zich door de hond besnuffelen.

Niets wordt aan het toeval gelaten nu de ‘groten der aarde’, Obama, Medvedev en Sarkozy, zich vanaf vandaag voor drie dagen in L’Aquila verzamelen voor de G8-top. De bijeenkomst van de acht meest geïndustrialiseerde landen ter wereld, samen met vele andere uitgenodigde naties, gaat over nieuwe regels voor de economische en financiële markten, over de wereldhandel, en over armoedebestrijding en de klimaatverandering.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi zette door de verplaatsing van de top van Sardinië naar L’Aquila ook de aardbeving van 6 april in de Abruzzen op de agenda. Hij zal de wereldleiders door het kapotte stadscentrum laten leiden en hoopt dat ze daarna het chequeboekje trekken en hulp zullen bieden.

De meeste tentenkampbewoners hebben echter hun twijfels. „De top is een tweede trauma voor onze kinderen’’, zegt Fabrizia Vizzini die woont in het kamp van de vakbond CGIL, vlak bij de politiekazerne van Coppito waar de top wordt gehouden. „Eerst hebben de kleintjes het trauma van de aardbeving moeten verwerken, en nu staan overal soldaten met mitrailleurs op straat. Het lijkt wel of de staat van beleg is afgekondigd.”

Vizzini, universiteitsdocente die werkloos is sinds de aardbeving, zit achter een stand met twee naaimachines. Ze doet mee aan de cursus naaien voor daklozen. Ze heeft ook geparfumeerde zeep leren maken: „Een manier om de tijd door te komen”.

Drie maanden wachten 60.000 daklozen al. Vizzini’s huis heeft nauwelijks schade, maar ze kan er niet in, omdat het gas nog niet is aangesloten. „Ik moet die G8 afwachten. Pas daarna gaan ze de gasleidingen repareren en kan ik mijn huis in”, klaagt ze. De top is volgens haar „slechts een reclamecampagne voor Berlusconi”.

Veel Italianen denken dat de premier de top gebruikt om zijn geschonden imago op te poetsen. „Deze G8 is voor Berlusconi de vuurproef”, schrijft het linkse weekblad L’espresso. Het gaat om zijn val of zijn herlancering. Zijn omgang met het minderjarige meisje Noemi Letizia, de feestjes met dansmeisjes in zijn villa’s, de nacht met de prostituee in zijn ambtswoning, hebben in Italië en vooral in het buitenland tot veel verontwaardiging geleid. Zelfs het Vaticaan, dat Berlusconi jarenlang steunde, heeft zijn „libertijnse” uitspattingen veroordeeld.

15.000 man ordetroepen moeten ervoor zorgen dat de top in alle rust verloopt. Een afgang als tijdens de G8 van Genua in 2001 moet hoe dan ook worden voorkomen. Die top onder Berlusconi’s voorzitterschap liep uit op een ware veldslag tussen zich misdragende ordetroepen en anti-globalisten, waarbij een dode viel onder de demonstranten.

    • Bas Mesters