`De president van Liberia moet weg`

Rotterdam. President Ellen Johnson-Sirleaf van Liberia moet voor minimaal dertig jaar uit de politiek worden verbannen. Dat adviseert de Waarheids- en Verzoeningscommissie van Liberia, die onderzoek deed naar twintig jaar burgeroorlog in het West-Afrikaanse land. De commissie rondde afgelopen week haar werk af. Het eindrapport stelt dat Johnson-Sirleaf in de jaren tachtig ”morele en financiële steun” heeft verleend aan Charles Taylor, destijds als krijgsheer verwikkeld in een gewelddadige strijd met toenmalig machthebber Samuel Doe. Taylor, later zelf president van Liberia, staat momenteel voor het Speciale Hof voor Sierra Leone terecht wegens betrokkenheid bij de burgeroorlog in dat land. Johnson-Sirleaf erkende zelf in februari dat zij in de jaren tachtig achter Taylor stond, omdat ze diens opstand tegen de meedogenloze Doe noodzakelijk vond. Doe`s dood gaf de aanzet tot een oorlog die zeker 200.000 levens kostte. Johnson-Sirleaf, in 2005 als eerste vrouw in Afrika gekozen tot staatshoofd, geniet grote populariteit in Liberia omdat onder haar regie het land weer opkrabbelt na decennia van bloedvergieten.