Opinie

    • Paul Luttikhuis

Canada bungelt onderaan klimaat top-8

Als Merkel en Obama uitgedoste milieuactivisten voor de Brandenburger Tor in Berlijn (Foto Reuters)

Als Merkel en Obama uitgedoste milieuactivisten voor de Brandenburger Tor in Berlijn (Foto Reuters)Als Merkel en Obama uitgedoste milieuactivisten voor de Brandenburger Tor in Berlijn (Foto Reuters)

Op de G8-top in Italië zoeken rijke landen gezamenlijk naar een oplossing van hun (economische) problemen. Een van de onderwerpen is klimaatverandering. Naar aanleiding daarvan beoordeelden verzekeringsmaatschappij Allianz en het Duitse Wereldnatuurfonds de acht op hun klimaatbeleid. De beoordeling is uitgewerkt op een ‘dynamische’ website en in een rapport.

Duitsland doet het van alle landen het beste. Het scoort weliswaar wat minder als het gaat over de hoeveelheid CO2 per kWh geproduceerde elektriciteit (vijfde plaats), maar de ontwikkeling van duurzame energie gaat goed evenals de uitstoot van broeikasgassen per hoofd van de bevolking. Verder neemt Duitsland op een redelijk positieve manier deel aan het debat over een nieuw klimaatakkoord.

Opmerkelijk is de laatste plaats voor Canada. Het land, dat er zelf van is geschrokken hoewel de minister van Milieu zegt dat het helemaal niet zo slecht gaat, zou in 2012 (ten opzichte van 1990) eigenlijk 6 procent minder CO2 moeten uitstoten, maar het is 26 procent meer. De commentator van The Globe and Mail heeft ook weinig vertrouwen in de Canadese toekomst. Misschien helpt het, schrijft hij cynisch, dat het Canadese beleid tegenwoordig in Washington wordt gemaakt: premier Harper volgt het beleid van Obama op de voet.

Kooldioxide-trend in Canada (klik voor vergroting)

Kooldioxide-trend in Canada (klik voor vergroting)Kooldioxide-trend in Canada (klik voor vergroting)

Overigens zijn er waarschijnlijk geen verrassende uitspraken te verwachten van de G8 - of eigenlijk van het Major Economies Forum (MEF), de club van grootste CO2-producenten in de wereld, die parallel aan de G8 bijeenkomen. Het MEF is destijds nog door president Bush opgericht - volgens milieugroepen om het VN-overleg te frustreren - maar wordt nu door Obama gebruikt om zijn klimaatbeleid te promoten, en vooral om China over de streep te trekken.

Misschien wordt door het MEF straks de ‘twee graden grens’ tot norm verheven. Maar geen van de deelnemers zal ook de volgende stap zetten en zeggen wat hun bijdrage zal zijn aan het voorkomen van een grotere temperatuurstijging.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.

    • Paul Luttikhuis