Britse MI5 beticht van uitbesteden martelen

De Britse politie en de binnenlandse inlichtingendienst MI5 hebben doelbewust de verhoren en de marteling van een radicale Britse moslim uitbesteed aan hun collega’s in Pakistan. Dit heeft het vooraanstaande Conservatieve Lagerhuislid David Davis, die geldt als een voorvechter van de burgerrechten, gisteren in het Lagerhuis verklaard. Hij wil een onderzoek naar de affaire.

Volgens Davis beschikten de politie van Manchester en MI5 al over genoeg belastende informatie om Rangzieb Ahmed (33), een aanhanger van Al-Qaeda, in eigen land aan te houden. In plaats daarvan lieten ze hem in 2006 ongestoord naar Pakistan gaan om hun collega’s van de Pakistaanse inlichtingendienst ISI vervolgens aan te sporen hem te arresteren. Ook verstrekten ze een vragenlijst aan de ISI, die verdachten vaak martelt. Twee weken na zijn arrestatie vlogen Britse agenten naar Pakistan om Ahmed zelf te ondervragen.

Tijdens zijn verhoren was Ahmed volgens Davis gruwelijk gemarteld. Daarbij zouden hem onder meer drie nagels aan zijn linkerhand zijn uitgetrokken. Volgens Davis hadden pathologen vastgesteld dat dit moet zijn gebeurd in de tijd dat hij in Pakistan vast zat. Ook zou Ahmed zijn geslagen en seksueel vernederd.

Dertien maanden later werd Ahmed naar Groot-Brittannië overgebracht. Daar werd hij tot levenslang veroordeeld wegens het voorbereiden van terreuracties.

Davis baseerde zich vooral op gegevens uit Ahmeds proces achter gesloten deuren. Als parlementariër kan hij die openbaar maken zonder te worden vervolgd. Media, die geen parlementaire onschendbaarheid genieten, lopen daarbij het risico op vervolging wegens minachting van de rechtbank. Niettemin heeft met name The Guardian de laatste tijd bericht over de wijze waarop Britten in het geheim medeplichtig zouden zijn geweest aan marteling van verdachten in het buitenland.