Armstrong stunt in Montpellier

Op een fractie van een seconde heeft Lance Armstrong (37) gisteren in de ploegentijdrit in de Tour de France de gele trui gemist. Zijn ploeg Astana was de snelste op het 39 kilometer lange parcours in en om Montpellier, maar het verschil van veertig seconden met Team Saxo Bank was voor de Zwitserse geletruidrager Fabian Cancellara net groot genoeg om de leiding in de Ronde van Frankrijk te behouden.

Armstrong steeg in het algemeen klassement van de derde naar de tweede plaats en heeft dezelfde tijd als Cancellara. „Deze wedstrijd duurt nog lang, misschien is er in de toekomst nog een gele trui voor me weggelegd”, zei de recordwinnaar van de Tour. „Het was vandaag niet easy, om eerlijk te zijn een stuk zwaarder dan in 2004 en 2005.”

Alberto Contador, ploeggenoot van Armstrong, bezet op 19 seconden achterstand de derde plaats. Een aantal toprenners kijkt na vier etappes al tegen een flinke achterstand aan. De Spanjaard Carlos Sastre, vorig jaar winnaar, staat 30ste op 2.44 minuut. De Australiër Cadel Evans, tweede in 2008, is 36ste op 2.59.

Rabokopman Denis Mensjov kwam al in de tweede bocht ten val. Zijn ploeg eindigde als elfde, op 2.20 van Astana. Mensjov, dit jaar winnaar van de Ronde van Italië, lijkt op bijna vier minuten van Cancellara en Armstrong kansloos voor de eindzege.

Armstrong, die dit jaar na drie jaar afwezigheid terugkeerde, reageerde na afloop scherp op de kritiek die oud-Tourdirecteur Patrice Clerc in de Franse media had op zijn comeback. „Analyseer de Tour in de periode dat ik weg was. Het is niet voor niets dat die man nu geen job meer heeft. Onder zijn leiding was het wielrennen vier jaar lang een zooitje.”

Rabobank in mineur: pagina 13

    • Maarten Scholten