Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Advies: Burgernet landelijk invoeren, inclusief sms-alarm

Den Haag. Burgernet, het samenwerkingsverband tussen burgers, gemeenten en politie, kan landelijk ingevoerd worden. Ook zou daarin sms-alarmering in opgenomen kunnen worden. Dat adviseerde de Stuurgroep Burgernet gisteren na een proef in negen gemeenten waar inwoners in dringende gevallen op verzoek van de politie uitkeken naar verdachten of vermiste personen. De proef in het afgelopen half jaar telde 192 acties en in 10 procent daarvan hielp een bijdrage via Burgernet bij de aanhouding van een verdachte of het opsporen van een vermiste persoon, meldde de groep. In totaal meldden ruim 26.000 deelnemers zich aan voor Burgernet en haakte bijna niemand af.