Aanval van Google op Windows

Internetbedrijf Google bouwt een directe concurrent voor Microsofts besturingssysteem Windows. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf vandaag bekendgemaakt.

‘Google Chrome OS’ is in eerste instantie bedoeld voor netbooks: kleine laptops die niet al te snel zijn, maar wel goedkoop en zuinig. Voordelige netbooks doen het goed bij de consument, terwijl de vraag naar geavanceerde laptops en bureaucomputers door de recessie sterk terugloopt.

„De huidige besturingssystemen zijn ontworpen in een tijd dat er nog geen internet was. Google OS moet sneller en lichter zijn”, schrijft productmanager Sundar Pichai op het Google-blog. Google OS is gebaseerd op het gratis Linux-systeem. Eerder ontwikkelde Google al een internetbrowser, Chrome, en een eigen besturingssysteem voor mobiele telefoons, Android geheten.

Microsofts positie op de markt van de personal computer lijkt onaantastbaar, want zijn besturingssysteem Windows draait op meer dan 90 procent van alle laptops en desktops. Maar Microsoft zit in zijn maag met de netbooks. Windows Vista, de huidige Windows-versie, is te log voor de meeste kleine laptops. Noodgedwongen verkoopt Microsoft Windows XP op goedkope computers. Dit besturingssysteem dateert uit 2001 – stokoud in computerjaren – en levert weinig op aan licentiekosten. Om die reden liepen de inkomsten uit Windows dit jaar terug. Het softwarebedrijf zet alles op alles om in oktober Windows 7 uit te brengen, dat wel geschikt is voor netbooks.

Maakt Google, groot geworden door zijn zoekmachine, een serieuze kans om Microsoft op zijn sterkste gebied te verslaan? Fabrikanten van netbooks leveren ook nu al Linux-besturingssystemen en toch kiest het gros van de consumenten nog voor Windows. Ze werken blijkbaar liever op het vertrouwde bureaublad van Windows, waar de startknop al jarenop dezelfde plek zit. Maar Google heeft het tij mee: applicaties als e-mail en agendabeheer verhuizen naar het web en zijn daarom niet langer afhankelijk van het gebruikte besturingssysteem.